Jela koja se ne kuvaju
Obično vas vodimo po novim restoranima i kafićima, ali ovog puta smo rešili da vam damo recepte za jela koja ne morate da kuvate. Probajte, preukusno je, a ne zahteva dodatnu toplotu.
Kremasta supa od krastavca
Sastojci:
- 3/4 šolje pilećeg bujona,
- 3 mlada luka,
- 2 kašike sirćeta,
- 1/2 kašičice soli,
- 1/4 kašičice bibera,
- 3 veća krastavca,
- 3 šolje grčkog tipa jogurta.
Za dekoraciju:
- pečeni badem, biber,
- iseckana crvena paprika.
Priprema: U blender sipajte pileću supu, luk, sirće, so, biber i pola količine oljuštenih i isečenih krastavaca, pa miksajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte jogurt i promešajte. Izlijte supu u veću činiju i umešajte preostale iseckane krastavce. Stavite u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi. Pre služenja posolite po ukusu i ukrasite biberom, pečenim oljuštenim bademom i isečenom paprikom.
Špagete od tikvica sa rukolom, paradajzom i sirom
Sastojci:
- 1-2 tikvice,
- 1 mlad kukuruz šećerac,
- 1 prstohvat kurkume,
- manja kriška feta sira,
- rukola,
- paradajz.
Priprema: Oljuštite tikvice i na spiralizeru napravite špagete od tikvica. Sredinu tikvica stavite u blender, a špagete u tanjir. Skinite zrna kukuruza sa klipa i stavite ih u blender. Dodajte zatim prstohvat kurkume, pa izmiksajte sastojke za sos. Prelijte sosom špagete i izmešajte. Odozgo dodajte rukolu i paradajz po želji.
Salata sa brokolijem, slaninom i jogurtom
Sastojci:
- 500 g brokolija,
- 3 dl jogurta,
- 100 g majoneza,
- 1 kašika jabukovog sirćeta,
- 1/2 glavice crvenog luka,
- 200 g slanine,
- 100 g pečenog suncokreta,
- so.
Priprema: Pomešajte jogurt, majonez, sirće i so. Cvetove brokolija pomešajte sa lukom, iseckanom slaninom i semenkama, pa prelijte dobijenim kremom i sve lepo izmešajte. Salatu preko noći stavite u frižider, pa je pre serviranja dekorišite sa lukom i semenkama.
Gaspaćo
Sastojci:
- 1 kg paradajza,
- 2 kašike sirćeta,
- 1 čen belog luka,
- 2 zelene paprike,
- 2 kašičice soli,
- 1 krastavac,
- 5 kašika maslinovog ulja,
- 1 glavica crnog luka.
Priprema: Odstranite koru sa starog hleba, pa sredinu stavite u činijicu i prelijte mlakom vodom. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da prekrije hleb. Dodajte so i maslinovo ulje, pa ostavite sa strane nekoliko minuta da hleb upije vodu i omekša. Oljuštite paradajz, isecite ga na veće komade i ubacite u blender. Očistite papriku, isecite, pa i nju ubacite u blender. Isto to uradite i sa krastavcem, crnim lukom i belim lukom.
Pošto ste dobro izblendali povrće, dodajte hleb i sirće pa izblendajte još jednom. Dolijte još vode da podesite gustinu supe i stavite u frižider da se dobro ohladi. Koliko vode ćete doliti zavisi od toga koliko vode je bilo u hlebu i koliko gustu supu želite. Uz dobro ohlađen gaspaćo poslužite hleb, papriku, krastavce i crni luk iseckane na sitne kockice.
Fotografije: Shutterstock
No Comment! Be the first one.