Kaneloni, recept koji treba da sačuvate
Kaneloni su vrsta italijanske paste u obliku cevi, koje se obično pune raznim filovima, a zatim se prelivaju sa sosovima i peku u rerni.
Sama reč „kaneloni“ dolazi od italijanske reči „canno“, što znači „štap“ ili „cev“, a naziv se odnosi na njihov duguljasti, cevasti oblik.
Kaneloni, recept
Za punjenje kanelona:
300 g mlevenog mesa (najčešće se koristi govedina, ali može i svinjetina ili piletina) 1 crni luk 2 čena belog luka 200 g svežeg sira (ili ricotta) 100 g rendanog sira (može biti parmezan ili neki drugi po želji) So i biber po ukusu 1 kašičica origana ili sušenog bosiljka 2 kašičice maslinovog ulja
Za bešamel sos:
50 g putera 50 g brašna 500 ml mleka So, biber, muškatni oraščić po ukusu
Za preliv:
100 g rendanog sira (po izboru) 1 šolja paradajz sosa (ako želite da dodate malo kiselkaste note)
Priprema:
Priprema punjenja:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno iseckan crni i beli luk. Pržite dok luk ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu smeđu boju. Posolite, pobiberite, dodajte origano ili bosiljak, i dobro promešajte.
Sklonite tiganj sa vatre i u meso dodajte svež sir (ili ricottu) i rendani sir. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Priprema bešamel sosa:
U drugom tigaanju otopite puter, dodajte brašno i mešajte dok ne postane lepa, zlatno-smeđa smesa.
Polako dodajte mleko, stalno mešajući da ne nastanu grudvice. Kuvajte dok sos ne postane gust i kremast.
Posolite, pobiberite, i dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema kanelona:
U velikom loncu, ključalu posoljenu vodu stavite kanelone da se skuvaju (pratite uputstvo na pakovanju, obično je to oko 7-10 minuta). Sklonite ih, ocedite, ali ostavite malo vode sa strane.
Punjenje kanelona:
Ohladite kanelone samo malo, a zatim ih napunite pripremljenom mesnom smesom. Možete koristiti kašičicu ili čak plastičnu vrećicu sa odsečenim vrhom da bi proces bio lakši.
Slažemo jelo:
U vatrostalnu posudu stavite malo bešamel sosa, pa poređajte napunjene kanelone. Prelijte ostatkom bešamel sosa i dodajte paradajz sos po želji.
Na vrh pospite još malo rendanog sira.
Završno pečenje:
Stavite jelo u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 25-30 minuta dok kaneloni ne postanu zlatno-smeđi i sir se otopi.
Poslužite toplo i uživajte u savršenoj kombinaciji ukusa!
Nema komentara! Budite prvi.