Karpati – recept za kremasti kolač predivnog izgleda i još lepšeg ukusa
Kad kažemo Karpati, uvek prvo pomislimo na čuvene planine. No da li ste znali da postoji i istoimeni kolač koji je naziv dobio upravo po njima? Reč je o bogatoj poslastici koja se sastoji od hrskavih korica i čak tri ukusna fila, a ono što ovom kolaču daje prepoznatljiv izgled jeste druga korica koja je blago naborana i posuta prah šećerom, tako da vizuelno zaista podseća na pomenuti planinski venac.
Iako kolač Karpati zahteva malo više truda, krajnji rezultat to svakako zaslužuje. Stoga, ukoliko želite da sebe i drage ljude obradujete raskošnim kremastim i osvežavajućim desertom, u nastavku pogledajte kako ovaj recept da pripremite kod kuće:
Karpati
Sastojci:
Za kore:
- 5 jaja
- šolja od 2 dcl brašna
- 125 g maslaca
- 2 dcl vode
- prstohvat soli
Za prvi fil:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 250 g maslaca
- šolja od 2 dcl šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
Za voćni fil:
- šumsko voće po želji
- 2 kašike gustina
- malo šećera
Priprema:
- Za kore stavite vodu sa malo soli i maslaca da proključa, pa dodajte brašno neprestano mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Kad se testo malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i ručno mešajte.
- Testo podelite na dva dela, pa rasklagijajte polovinu testa na pek papiru na veličinu pleha od šporeta, mada možete koristiti i okrugli kalup za još lepši izgled. Koru pecite na 200 stepeni C oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga postupak ponovite još jednom kako biste napravili još jednu koru.
- Za prvi fil skuvajte puding od vanile po uputstvu sa pakovanja. Ostavite da se potpuno ohladi, pa dodajte razmekšali maslac i fino spojite sve mikserom da se dobije homogen i penast krem.
- Za drugi fil samo umutite dobro slatku pavlaku.
- Za voćni fil stavite voće u šerpu i pospite šećerom. Kad voće pusti sok kratko ga prokuvajte i dodajte 2 kašike gustina.
- Složite kolač Karpati tako što ćete na prvu koru naneni prvi, žuti fil, nakon toga ide voćni fil, pa zatim beli fil i na kraju ide druga kora.
- Kolač stavite u frižider da se stegne i da se svi ukusi lepo sjedine.
- Pre služenja pospite kolač šećerom u prahu, secite i uživajte u ovom kremastom i osvežavajućem kolaču!