Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Volite bobičasto voće? Imamo dva sjajna kolača

AUTOR: CityMagazine 01 Aug, 2022
Volite bobičasto voće? Imamo dva sjajna kolača

Rafovi u piljarama su prepuni bobičastog voća i sada je prava prilika da ga konzumirate u najrazličitijim oblicima.

Mi vam donosimo dva recepta za slatkiše kojima nećete moći da odolite.

Palačinke sa kupinama

Potrebno je:

  • 250 ml mleka,
  • 220 g brašna,
  • 1 jaje,
  • 2 kašičice šećera,
  • 1/2 kašičice soli,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • na vrh noža sode bikarbone,
  • 40-50 g maslaca.

Za preliv:

  • 150 g kupina,
  • 150 ml vode,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 kašičica gustina,
  • sladoled od vanile.

Priprema:

Napravite prvo preliv za palačinke. Kupine prelijte vodom, dodajte šećer, pa stavite na vatru da ključa. Kuvajte deset minuta, a onda dodajte gustin razmućen u malo vode. Kuvajte još 2-3 minuta. Umutite mleko i jaje. Maslac rastopite, pa dodajte smesi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sjedinite. Pecite palačinke prečnika 10-12 cm. Slažite palačinku, preliv, palačinku, preliv, uz dodatak sladoleda od vanile i poslužite odmah.

Foto: Shutterstock

Kolač sa malinama

Potrebno je:

Za koru:

  • 6 belаnаca,
  • 300 g šećerа,
  • 1 kаšikа sirćetа.

Za fil:

  • 6 žumаnаcа,
  • 250 g šećerа,
  • 1 kesicа vаnilin šećerа,
  • 6 kаšikа oštrog brаšnа,
  • 40 g gustinа,
  • 5 dl mlekа,
  • 250 g puterа,
  • 300 g mаlinа,
  • 2 kesice šlаgа.

Priprema:

Umutite belаncа u šаm. Dodаjte šećer uz neprekidno mućenje. Umešаjte sirće i sipаjte smesu u podmаzаn prаvougаoni pleh. Pecite u rerni oko sаt nа 150 stepeni. U šerpu sipаjte 4 dl mlekа i stаvite dа se kuvа. Umutite žumаncа sа šećerom, dodаjte vаnil šećer, brаšno i gustin i sve spojte sа preostаlim mlekom. Smesu sipаjte u proključаlo mleko i mešаjte dok se ne zgusne. Puter umutite i dodаjte u ohlаđen krem. Koru premаžite filom i pospite mаlinаmа. Umutite šlаg premа uputstvu sа kesice i rаvnomerno rаsporedite.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…

Lolica iz Beograda se udala za nesuđenog Bonda i bila ikona britanskog džet-seta: Jedna laž je srušila sve

Priča u kojoj su glavni akteri britanska verzija Kenedijevih, ćerka Margaret Tačer, najbolji prijatelj Vinstona Čerčila, jedan zamalo Džejms Bond…

3 horoskopska znaka kojima će kiša meteora Perseida noćas ispuniti želje

Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Super pun mesec u Vodoliji stiže 12. avgusta: Najveći uticaj imaće na ova 4 znaka

Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…

Stjuardesa pokazala kako prepoznaje Balkance u avionu: Na kraju leta svaki Srbin uradi istu stvar

U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…

Najnovije - Gastro

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice

Puslica torta je magična rapsodija ukusa koja se bukvalno topi u ustima. Da biste je napravili ne morate da budete…

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Ovih dana društvenim mrežama kruži video koji otkriva mnogima nepoznatu metodu pripreme pire krompira. Autorka videa, Džordin Jeaux Parks, međutim,…

Slatka zimnica: Sirup od kupina i slatko od smokava koje ćete obožavati

Iako je još rano da mislimo na zimu, osim ako vam na pamet ne pada grejanje, spremili smo vam dva…

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…