Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić
Mochi je tradicionalni japanski desert u obliku lepinjice napravljen od slatkog pirinčanog brašna ili močigome. Meke, donekle elastične teksture, ovaj kolačić jako je zanimljiv za žvakanje, a neretko je obogaćen i raznim slasnim punjenjima. Mochi je često aromatizovan mačom (odnosno zelenim čajem u prahu), što mu daje svetlozelenu nijansu, mada se pravi i u mnogim drugim bojama i kombinacijama ukusa.
Iz tog razloga, danas sa vama delimo recept za domaći mochi koje krije slatko punjenje od jedne vrlo zdrave namirnice. Iako sam proces možda na prvu loptu deluje komplikovano, mnogo je jednostavniji nego što mislite. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a tačne instrukcije pogledajte u nastavku.
Mochi recept
Sastojci:
- 1 šolja zaslađene paste od crvenog pasulja
- 1 šolja lepljivog pirinčanog brašna
- 1 kašičica zelenog čaja u prahu (mača)
- 1 šolja vode
- ¼ šolje belog šećera
- ½ šolje kukuruznog skroba, za valjanje testa
Priprema:
- Umotajte pastu od crvenog pasulja u aluminijumsku foliju i stavite u zamrzivač dok ne očvrsne, najmanje 1 sat.
- U posudi koja može da ide u mikrotalasnu dobro pomešajte brašno od pirinča i zeleni čaj u prahu.
- Umešajte vodu, zatim šećer, pa mešajte dok smesa ne postane glatka.
- Pokrijte posudu plastičnom folijom i pecite u mikrotalasnoj pećnici 3 i po minuta.
- U međuvremenu izvadite pastu od crvenog pasulja iz zamrzivača i podelite na 8 jednakih loptica, pa ostavite sa strane.
- Izvadite smesu od pirinčanog brašna iz mikrotalasne pećnice. Mešajte i zagrevajte, pokriveno, još 15 do 30 sekundi.
- Pospite radnu površinu kukuruznim skrobom. Razvaljajte oko 2 kašike mešavine vrućeg pirinčanog brašna u kuglu. Spljoštite loptu i stavite jednu kuglicu smrznutog crvenog pasulja u sredinu. Stisnite i pritisnite testo oko paste dok nije potpuno pokriveno.
- Pospite dodatnim kukuruznim skrobom i stavite mochi, šavom nadole, u papirnu korpicu za mafine kako biste sprečite lepljenje.
- Ponovite 7. i 8. korak kako biste napravili preostalih sedam loptica i uživajte u slatkom, lepljivom zalogaju!
Kako jesti Mochi
Pokušajte da mochi jedete odmah, jer je najukusniji dok je svež. Pošto je ovaj kolačić izuzetno lepljiv, isecite ga na male komade veličine zalogaja i obavezno ga dobro sažvaćite pre gutanja.
Kako čuvati Mochi
Sveže kolačiće treba čuvati u zamrzivaču. Izbegavajte da ih čuvate u frižideru, jer će se brzo osušiti i stvrdnuti. Čuvajte mochi u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do dve nedelje. Da biste sprečili lepljenje, ili brzo zamrznite kolačiće pre nego što ih prebacite u posudu za skladištenje ili pojedinačno umotajte svaku mochi kuglicu u providnu foliju.
Izvor: allrecipes