Napravite božanstvenu jesenju pitu sa borovnicama koja se topi u ustima
Jesen je idealno vreme za mirisne i aromatične poslastice iz rerne. Zato vam danas otkrivamo kako da napravite božanstvenu sipkavu pitu sa borovnicama koja se topi u ustima i kojoj niko neće moći da odoli. Evo recepta:
Potrebno je:
- gotovo sipkavo testo za pitu
- 6 šoljica borovnica (oko 900 g)
- 2/3 šolje šećera (oko 130 g)
- 1/4 šolje kukuruznog skroba (oko 30 g)
- 2 kašičice izrendane limunove korice
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 1 kašika putera, isečenog na kockice
- 1 žumance
- sladoled od vanile, po želji
Priprema:
1. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo za pitu i isecite ga tako da bude oko 2 cm veće od pleha za pitu. Testo stavite u podmazan pleh, a zatim sve zajedno stavite u frižider, a ostatke sačuvajte za kasnije.
2. Pomešajte šećer, kukuruzni skrob, limunovu koricu, cimet i so u velikoj činiji. Zatim lagano umešajte borovnice. Na pripremljeno testo rasporedite fil od borovnica.
3. Preostalo testo razvaljajte na sličnu debljinu i prečnik kao i podlogu, pa isecite na trake širine približno 1 cm. Od dobijenih traka preko fila od borovnica formirajte mrežu.
4. Mrežu od testa premažite žumancetom, pa gotovu pitu stavite u frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.
5. Nakon toga pecite pitu 20 minuta na temperaturi od 200°C. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 35 do 45 minuta, dok kora pite ne porumeni.
6. Ostavite pitu nekoliko sati da se potpuno ohladi i fil stegne, pa poslužite uz kuglu sladoleda od vanile i kafu ili čaj. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Shutterstock