Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite božanstvenu jesenju pitu sa borovnicama koja se topi u ustima

AUTOR: CityMagazine 03 Sep, 2022
Napravite božanstvenu jesenju pitu sa borovnicama koja se topi u ustima

Jesen je idealno vreme za mirisne i aromatične poslastice iz rerne. Zato vam danas otkrivamo kako da napravite božanstvenu sipkavu pitu sa borovnicama koja se topi u ustima i kojoj niko neće moći da odoli. Evo recepta:

Potrebno je:

  • gotovo sipkavo testo za pitu
  • 6 šoljica borovnica (oko 900 g)
  • 2/3 šolje šećera (oko 130 g)
  • 1/4 šolje kukuruznog skroba (oko 30 g)
  • 2 kašičice izrendane limunove korice
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 kašika putera, isečenog na kockice
  • 1 žumance
  • sladoled od vanile, po želji
Foto: Shutterstock

Priprema:

1. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo za pitu i isecite ga tako da bude oko 2 cm veće od pleha za pitu. Testo stavite u podmazan pleh, a zatim sve zajedno stavite u frižider, a ostatke sačuvajte za kasnije.

2. Pomešajte šećer, kukuruzni skrob, limunovu koricu, cimet i so u velikoj činiji. Zatim lagano umešajte borovnice. Na pripremljeno testo rasporedite fil od borovnica.

3. Preostalo testo razvaljajte na sličnu debljinu i prečnik kao i podlogu, pa isecite na trake širine približno 1 cm. Od dobijenih traka preko fila od borovnica formirajte mrežu.

4. Mrežu od testa premažite žumancetom, pa gotovu pitu stavite u frižider i ostavite da odstoji 10 minuta.

5. Nakon toga pecite pitu 20 minuta na temperaturi od 200°C. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 35 do 45 minuta, dok kora pite ne porumeni.

6. Ostavite pitu nekoliko sati da se potpuno ohladi i fil stegne, pa poslužite uz kuglu sladoleda od vanile i kafu ili čaj. Prijatno!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…