Osvežavajuća salsa od ananasa i manga koja je idealna za leto
Dolaskom leta i visokih temperatura, sve manje imamo želju da kuvamo teška i komplikovana jela, već prednost dajemo svežim salatama, voću i povrću koji nas odlično hidriraju i osvežavaju, a uz to su i puni vitamina i minerala. Imajući to na umu, odlučili smo da danas sa vama podelimo recept za ukusnu, sočnu i uzbudljivu salsu od ananasa i manga koja je sjajan izbor za lagani letnji obrok ili neformalnu zakusku sa prijateljima uz tortilja čips ili naćose.
Budući da su mango i ananas prave letnje namirnice, ovu salsu najbolje je konzumirati upravo tokom letnje sezone. Bilo da je jedete samostalno ili kao prilog nekom grilovanom mesu, ribi ili povrću, verujemo da nećete ostati ravnodušni na sve te mirisne i slasne arome. Kako ne bi dominirao slatki ukus, tu je i malo halapenjo papričice i paradajza koji unose savršeni balans i stvaraju pravu harmoniju ukusa. Kako verujemo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na pripremu…
Potrebno je:
- 1 svež ananas
- 2 sveža manga
- 1 šolja očišćenog i iseckanog paradajza (najbolje sorte Roma ili šljiva paradajza)
- ½ šolje seckanog ljubičastog luka
- ¼ šolje očišćene i sitno iseckane halapenjo papričice
- ¼ šolje sitno iseckanog svežeg korijandera
- 1 kašika sveže narendane kore limete
- 2 kašike svežeg soka od limete
- ½ kašičice košer soli
- tortilja čips (po želji)
Priprema:
Za početak pripremite sve sastojke.
Zatim očistite ananas, tako što ćete prvo odseći vrh i dno, a zatim preciznim potezima noža bočno od vrha do dna oljuštiti i ostatak. Isecite ananas na kockice veličine oko 1,5 cm. Izdvojite oko tri šolje iseckanog ananasa za salsu, a ostatak slobodno pojedite samostalno.
Mango takođe očistite i isecite na kockice iste veličine kao ananas, pa izdvojte 1 šolju za salsu, a u ostatku uživajte kako želite.
Sipajte iseckani ananas, mango, ljubičasti luk, halapenjo, paradajz i korijander u dublju činiju, a zatim sve dobro promešajte. Dodajte koricu i sok limete, začinite sve solju i dobro promešajte. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider da se hladi minimum oko 30 minuta, najbolje pre samog služenja da bi salsa bila dovoljno rashlađena i da bi se svi ukusi lepo povezali.
Poslužite uz tortilja čips, grilovanu ribu, piletinu, ili drugo meso po izboru i uživajte!
*Ova salsa može da stoji u frižideru do dva dana.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: The Spruce Eats/Kristina Vanni