Ova zdrava čorba dobra je za vaš imunitet
Svašta nam je na umu ovih dana, od kupovine novogodišnjih poklona i traženja filmova i serija za gledanje tokom praznika, pa sve do čekanja malog odmora od poslovnih obaveza. Treba ostati pribran i skoncentrisan uz sve to, a ne treba zaboraviti ni fizičku aktivnost koja je svima i više nego potrebna u ovim okolnostima. Još jedna nezaobilazna stavka u svakodnevnom životu je osmišljavanje menija i pokušaj da se hranimo što zdravije i kvalitetnije.
Ako vam ponestaje ideja i treba vam neko jelo da vas fino zasiti i ujedno pojača vaš imuni sistem, imamo pravi predlog za vas. U pitanju je varijanta recepta za jednu italijansku čorbu, koja se u originalu zove Zuppa Toscana, a koja u sebi sadrži nekoliko važnih namirnica. Tu je karfiol koji pomaže funcionisanje nervnog sistema i pomaže oko kontrole mišića i koncentracije, kao i kelj koji ima više vitamina C od narandže. To znači da ćete uz ovaj recept moći lepo da se najedete i dobijete mnoge korisne efekte namirnica koje sadrži.
Sastojci:
- 5 šnita slaninice
- 1/2 kg mlevene svinjetine
- 2 kašicice paprike
- 1 kašicica komorača
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica bibera
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1 crni luk
- 2 češnja belog luka
- 2/3 šolje kokosovog mleka
- 5 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje sitno seckanog kelja
- 3 šolje cvetića karfiola
Priprema:
- U velikoj šerpi propržite slaninicu na srednjoj temperaturi oko 6-8 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskava. Izvadite je, iseckajte na sitne komade i stavite preko salvete da upije višak masnoće.
- U šerpu ubacite svinjetinu, komorač, origano, majčinu dušicu, biber, tucanu papriku i so i drvenom kašikom razdvojite meso na sitne komade. Dodajte i crni i beli luk i nastavite da kuvate dok luk ne postane proziran i meso ne bude potpuno obrađeno.
- Sipajte kokosovo mleko i pileći bujon u šerpu i potom dodajte i karfiol i kelj. Ostavite da se krčka oko 8-10 minuta, dok cvetići karfiola ne postanu meki tako da mogu da se lako probodu vrhom viljuške.
- Pre serviranja, u sve to umešajte i komadiće slaninice i po potrebi dodajte još ljute paprike.
Izvor: Stylist
Fotografije: Homemaker’s Habitat