• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Grilled lula kebab - meat dish, with vegetable on a blue wooden background,Image: 365441196, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ruslan Olinchuk / Panthermedia / Profimedia

Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina

Marija Ćirjak
27.04.2023. 2 Mins Read Recepti

Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice omiljeni su mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.

Tradicionalno pravljeni od junećeg i ovčijeg mesa, ili recimo, od junećeg i jagnjećeg mesa, danas su zamenjeni popularnijom verzijom koja, kako gastro.24sata.hr navodi, uključuje samo juneće meso zbog blažeg ukusa.

Dakle, nesuglasice po pitanju pripreme ćevapa najčešće se odnose na vrstu mesa koja se koristi, upotrebu aditiva i začina. Međutim, iako su mišljenja podeljena, ne postoji pravi recept za pljeskavice i ćevape. Osim nekih suštinskih pravila, sve ostalo je stvar ukusa.

Povezani članci

Ne morate da budete profesionalni kuvar da biste spremili dobar bolonjez sos: Evo u čemu je tajna

Recept star 150 godina iz Leskovca za jelo koje se sprema 10 sati: Kada ga probate zaboravićete na pečenje i čvarke

Koje meso izabrati?

Priprema ćevapa i pljeskavica veoma je slična, a prvi korak svakako je odabir mesa. Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junećeg i ovčijeg mesa ili junećeg i jagnjećeg mesa, međutim danas su mnogo popularniji oni koji se pripremaju isključivo od junećeg mesa zbog blažeg ukusa. S druge strane, pljeskavice su se još više udaljile od tradicije i često se nalaze u obliku mešavine goveđeg i svinjskog mesa.

Gurmani će s uglavnom pobrinuti da preovlada junetina i da meso dolazi sa prednjeg dela životinje. Preporuka je da meso bude mleveno dva puta pre formiranja ćevapa.

Tajna mešavine je jednostavost

Iako se često misli da ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih “tajnih sastojaka”, ključ je zapravo jednostvnost. Dakle, glavni i gotovo jedini dodaci mesu su luk, beli luk, so i biber. Na svakih 0,5 kg mesa dodajte otprilike 1 glavicu crnog luka, nekoliko čena belog luka, 1 kašičicu soli i pola kašičice bibera, međutim, kao i uvek, važno je da prilagodite razmeru ličnom ukusu.

Crni i beli luk je važno sitno iseckati da bi pustili sok, pa stoga mnogi preporučuju da se prerade u električnoj seckalici, a mešavinu svih satojaka trebalo bi da mesite rukom oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, jednolična masa.

U smešu se po potrebi može dodati i malo vode i pola kašičice sode bikarbone na 0,5 kg mesa. U smesu takođe možete dodati malo goveđe masti, a u ulje i ćevape se dodaje seckana suva ili sveža ljuta paprika.

Za koje god začine i vrstu mesa se odlučili, važno je da smesa mora da se hladi najmanje sat vremena u frižideru, jer će za to vreme začini prodreti u meso. Neki ljudi savetuju da ostavite meso u frižideru preko noći ili čak 48 sati, kako bi meso što bolje upilo začine.

Tags:

ćevapimleveno mesopljeskavicepriprema

Povezani članci

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna

Imamo recept za pravi bosanski burek sa mesom: Savršen je

Share Article

Follow Me Written By

Marija Ćirjak

Ostali članci

Previous

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima

Next

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Next
27.04.2023.

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Previews
25.04.2023.

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima

Najnovije

Detour nas vodi na nezaboravan muzički put kroz vreme 25. i 26. maja u klubu BitefArtCafe
CityMagazine
Otvorena izložba „Italija je u modi“ koja je okupila urbani deo Beograda
CityMagazine
E-Play obradio pesmu EKV-a u okviru kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica
CityMagazine
Prijanka Čopra i Sem Hjuan osvojiće vas u filmu „Ponovo ljubav“
CityMagazine
Kako će izgledati vaš 70. rođendan? Nova pesma i spot Ide Prester govori baš o tome
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖