• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina
Grilled lula kebab - meat dish, with vegetable on a blue wooden background,Image: 365441196, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ruslan Olinchuk / Panthermedia / Profimedia

Tajna najboljih ćevapa i pljeskavica: Ovo je savršena razmera mesa i začina

Marija Ćirjak
27.04.2023. 2 min Recepti

Bez obzira na godine ili gurmansko iskustvo, ćevapi i pljeskavice omiljeni su mesni delikates. Koliko god često posluženi na tanjirima trpeze, priprema ćevapa često je predmet rasprave.

Tradicionalno pravljeni od junećeg i ovčijeg mesa, ili recimo, od junećeg i jagnjećeg mesa, danas su zamenjeni popularnijom verzijom koja, kako gastro.24sata.hr navodi, uključuje samo juneće meso zbog blažeg ukusa.

Dakle, nesuglasice po pitanju pripreme ćevapa najčešće se odnose na vrstu mesa koja se koristi, upotrebu aditiva i začina. Međutim, iako su mišljenja podeljena, ne postoji pravi recept za pljeskavice i ćevape. Osim nekih suštinskih pravila, sve ostalo je stvar ukusa.

Koje meso izabrati?

Priprema ćevapa i pljeskavica veoma je slična, a prvi korak svakako je odabir mesa. Ćevapi se tradicionalno pripremaju od junećeg i ovčijeg mesa ili junećeg i jagnjećeg mesa, međutim danas su mnogo popularniji oni koji se pripremaju isključivo od junećeg mesa zbog blažeg ukusa. S druge strane, pljeskavice su se još više udaljile od tradicije i često se nalaze u obliku mešavine goveđeg i svinjskog mesa.

Gurmani će s uglavnom pobrinuti da preovlada junetina i da meso dolazi sa prednjeg dela životinje. Preporuka je da meso bude mleveno dva puta pre formiranja ćevapa.

Tajna mešavine je jednostavost

Iako se često misli da ukusni ćevapi i pljeskavice sadrže mnogo različitih “tajnih sastojaka”, ključ je zapravo jednostvnost. Dakle, glavni i gotovo jedini dodaci mesu su luk, beli luk, so i biber. Na svakih 0,5 kg mesa dodajte otprilike 1 glavicu crnog luka, nekoliko čena belog luka, 1 kašičicu soli i pola kašičice bibera, međutim, kao i uvek, važno je da prilagodite razmeru ličnom ukusu.

Crni i beli luk je važno sitno iseckati da bi pustili sok, pa stoga mnogi preporučuju da se prerade u električnoj seckalici, a mešavinu svih satojaka trebalo bi da mesite rukom oko 10 minuta, dok se ne dobije kompaktna, jednolična masa.

U smešu se po potrebi može dodati i malo vode i pola kašičice sode bikarbone na 0,5 kg mesa. U smesu takođe možete dodati malo goveđe masti, a u ulje i ćevape se dodaje seckana suva ili sveža ljuta paprika.

Za koje god začine i vrstu mesa se odlučili, važno je da smesa mora da se hladi najmanje sat vremena u frižideru, jer će za to vreme začini prodreti u meso. Neki ljudi savetuju da ostavite meso u frižideru preko noći ili čak 48 sati, kako bi meso što bolje upilo začine.

Oznake:

ćevapimleveno mesopljeskavicepriprema

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima
Prethodni

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda
Sledeći

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Sledeći
Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda
27.04.2023.

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Prethodni
25.04.2023.

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima

Otvoren događaj “Srbija u srcu-istinski naše”: Upoznajte se sa srpskom kuhinjom i vinima

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖