Recept za pastu milaneze
Kod nas je uobičajen naziv milaneze, a verovali ili ne, negde je ova pasta poznata i pod imenom – Napolitana. Biće da je do zabune došlo što vrlo sličan sos (skoro isti, razlike su u finesama) u Napulju koriste za picu, a u severnoj Italiji za testeninu.
Sastojci:
- 500 g kuvane testenine po izboru
- 500 g paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice crnog luka
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2-3 čena belog luka
- kašičica šećera
- so, biber
- veza bosiljka
- kašičica šećera
- uvrh puna kašika peršuna
- 100 g rendanog parmezana
Priprema:
Paradajz potopite na nekoliko minuta u vrelu vodu kako biste ga lakše oljuštili. Kad skinete ljusku, iseckajte ga sitno. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk, posolite i dinstajte povremeno dolivajući vrlo malo vode (uspite je tek kad vam deluje da će se luk zalepiti za dno šerpe ili zagoreti). Luk mora sasvim da se istopi, a da biste to brže postigli, dodajte i malo sode bikarbone. Gotovo je kad luk postane zlatno-žut (skoro svetlobraon) i kašast. Tad dodajte paradajz seckan na kockice, sipajte čašu vode i dinstajte na laganoj vatri sat i po dodajući vodu po potrebi. Tokom kuvanja stavite i sitno seckan ili drobljen beli luk, šećer (on uvek ide u jela s paradajzom). Neki minut pre kraja kuvanja umešajte sitno seckan bosiljak, a kad sos milaneze skinete s vatre, dodajte i biber i sitno seckan peršun. Na zagrejane tanjire stavite skuvanu testeninu, prelijte sosom i pospite parmezanom.