• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Fondu

Retro kuhinja: Fondu

Isidora Spasić
17.04.2021. 3 min Recepti

Na francuskom se piše fondue, ali se izgovara približno fondi; mi ćemo ipak koristiti naziv fondu. Najraniji recept, koji je bio preteča fondua, datira iz 1699. godine, i objavljen je u jednoj knjizi izdatoj u Cirihu. Od tada pa do danas, ovo jelo nije izgubilo na popularnosti, ali bi svakako moglo češće da se priprema. Fondu je idealan da se služi za više ljudi, i tokom neke zabave.

Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.sainsburysmagazine.co.uk

O fondue

Fondu potiče od francuske reči fondre, što znači topiti.U pitanju je švajcarsko jelo u obliku topljenog sira. Glatka keramička posuda najbolja je za fondu. Pored nje poslužiće ona od nerđajućeg čelika, ili emajliranog metala. Važno je da se posuda sa istopljenim sirom postavi na čvrstu podlogu. Postoji i električni set za fondu, koji uključuje posudu, postolje i čačkalice.

Ukoliko nemate specijalne dugačke metalne čačkalice za fondu, iskoristite drvene čačkalice ili obične viljuške. Za fondu je najvažnija kontrola temperature topljenja sira, kako se on ne bi zalepio za posudu i izgoreo. Postoji i čokoladni fondu, u koji se najčešće umaču jagode.

Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.food52.com

Recept za fondu

Pošto u narednim redovima sledi opis za pravljenje samog fondua, ovde su navedeni predlozi šta sve možete u njega umakati. Komadi pečenog krompira, tostirane kockice kvalitetnog hleba, i krekeri, dobri su za početak. Od grilovanog povrća upotrebite brokoli, tikvice, crvenu papriku, špargle, pečurke, šargarepu, prokelj, a od sirovog povrća štapiće zelenog celera, čeri paradajz i komorač.

Kada je meso u pitanju, odličan je iscepkani biftek, male ćufte, poširana piletina, kružići kobasice i salame. Elegantni kratko kuvani morski plodovi, tipa račići, kraba i jastog, biće luksuzni. Što se voća tiče, iskoristite jabuku, krušku, grožđe, suve kajsije i smokve. Sve što ćete služiti uz fondu pripremite ranije, i lepo sortirajte u činijice i na tanjire. Obavezno mešajte dok umačete, i vodite računa da ne opečete prste.

Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.myfoodstory.com

Sastojci

  • 1 čen belog luka
  • 450 g grijer sira
  • 225 g ementaler sira
  • 1 čaša suvog belog vina
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica Kirsch-a
  • crni biber
  • muskatni oraščić
Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.nigella.com

Opciono

Umesto grijer sira koji se teško nalazi i poprilično je skup, slobodno iskoristite neki drugi koji se lepo topi. Adekvatna zamena u tom slučaju jesu čedar i gauda. Kirsch je vrsta brendija koja se pravi od fermentisanog soka dobijenog iz morelo višanja. Ako ga nemate, iskoristite neki drugi brendi, konjak ili votku.

Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.laurencariscooks.comjpg

Priprema

Prepolovite čene belog luka, pa njime temeljno premažite posudu sa unutrašnje strane. Odstranite beli luk, a zatim ubacite sireve koje ste prethodno narendali, belo vino, kukuruzni skrob i sok od limuna. Pustite da se sve polako otopi i sjedini na srednje jakoj vatri. To će trajati oko 5 minuta, a za to vreme mešajte fondu drvenom varjačom. Dodajte Kirsch, dosta mlevenog crnog bibera i malo izrendanog muskatnog oraščića. Smanjite vatru, i nastavite da mešate još oko 10 minuta. Kada smesa bude glatka, poslužite odmah.

Retro kuhinja: Fondu
Foto: www.deliciousmagazine.co.uk

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk i www.platingsandpairings.com

Oznake:

delikateskuhinjakuvanjeretrosirspecijalitetvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Vatromet neobičnih ukusa - Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone
Prethodni

Vatromet neobičnih ukusa – Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone

Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića
Sledeći

Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića

Sledeći
Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića
21.04.2021.

Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića

Prethodni
13.04.2021.

Vatromet neobičnih ukusa – Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone

Vatromet neobičnih ukusa - Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖