Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Fondu

Na francuskom se piše fondue, ali se izgovara približno fondi; mi ćemo ipak koristiti naziv fondu. Najraniji recept, koji je bio preteča fondua, datira iz 1699. godine, i objavljen je u jednoj knjizi izdatoj u Cirihu. Od tada pa do danas, ovo jelo nije izgubilo na popularnosti, ali bi svakako moglo češće da se priprema. Fondu je idealan da se služi za više ljudi, i tokom neke zabave.

Foto: www.sainsburysmagazine.co.uk

O fondue

Fondu potiče od francuske reči fondre, što znači topiti.U pitanju je švajcarsko jelo u obliku topljenog sira. Glatka keramička posuda najbolja je za fondu. Pored nje poslužiće ona od nerđajućeg čelika, ili emajliranog metala. Važno je da se posuda sa istopljenim sirom postavi na čvrstu podlogu. Postoji i električni set za fondu, koji uključuje posudu, postolje i čačkalice.

Ukoliko nemate specijalne dugačke metalne čačkalice za fondu, iskoristite drvene čačkalice ili obične viljuške. Za fondu je najvažnija kontrola temperature topljenja sira, kako se on ne bi zalepio za posudu i izgoreo. Postoji i čokoladni fondu, u koji se najčešće umaču jagode.

Foto: www.food52.com

Recept za fondu

Pošto u narednim redovima sledi opis za pravljenje samog fondua, ovde su navedeni predlozi šta sve možete u njega umakati. Komadi pečenog krompira, tostirane kockice kvalitetnog hleba, i krekeri, dobri su za početak. Od grilovanog povrća upotrebite brokoli, tikvice, crvenu papriku, špargle, pečurke, šargarepu, prokelj, a od sirovog povrća štapiće zelenog celera, čeri paradajz i komorač.

Kada je meso u pitanju, odličan je iscepkani biftek, male ćufte, poširana piletina, kružići kobasice i salame. Elegantni kratko kuvani morski plodovi, tipa račići, kraba i jastog, biće luksuzni. Što se voća tiče, iskoristite jabuku, krušku, grožđe, suve kajsije i smokve. Sve što ćete služiti uz fondu pripremite ranije, i lepo sortirajte u činijice i na tanjire. Obavezno mešajte dok umačete, i vodite računa da ne opečete prste.

Foto: www.myfoodstory.com

Sastojci

  • 1 čen belog luka
  • 450 g grijer sira
  • 225 g ementaler sira
  • 1 čaša suvog belog vina
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica Kirsch-a
  • crni biber
  • muskatni oraščić
Foto: www.nigella.com

Opciono

Umesto grijer sira koji se teško nalazi i poprilično je skup, slobodno iskoristite neki drugi koji se lepo topi. Adekvatna zamena u tom slučaju jesu čedar i gauda. Kirsch je vrsta brendija koja se pravi od fermentisanog soka dobijenog iz morelo višanja. Ako ga nemate, iskoristite neki drugi brendi, konjak ili votku.

Foto: www.laurencariscooks.comjpg

Priprema

Prepolovite čene belog luka, pa njime temeljno premažite posudu sa unutrašnje strane. Odstranite beli luk, a zatim ubacite sireve koje ste prethodno narendali, belo vino, kukuruzni skrob i sok od limuna. Pustite da se sve polako otopi i sjedini na srednje jakoj vatri. To će trajati oko 5 minuta, a za to vreme mešajte fondu drvenom varjačom. Dodajte Kirsch, dosta mlevenog crnog bibera i malo izrendanog muskatnog oraščića. Smanjite vatru, i nastavite da mešate još oko 10 minuta. Kada smesa bude glatka, poslužite odmah.

Foto: www.deliciousmagazine.co.uk

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk i www.platingsandpairings.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…