• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Retro kuhinja: Fondu

Isidora Spasić
17.04.2021. 3 Mins Read Recepti

Na francuskom se piše fondue, ali se izgovara približno fondi; mi ćemo ipak koristiti naziv fondu. Najraniji recept, koji je bio preteča fondua, datira iz 1699. godine, i objavljen je u jednoj knjizi izdatoj u Cirihu. Od tada pa do danas, ovo jelo nije izgubilo na popularnosti, ali bi svakako moglo češće da se priprema. Fondu je idealan da se služi za više ljudi, i tokom neke zabave.

Foto: www.sainsburysmagazine.co.uk

O fondue

Fondu potiče od francuske reči fondre, što znači topiti.U pitanju je švajcarsko jelo u obliku topljenog sira. Glatka keramička posuda najbolja je za fondu. Pored nje poslužiće ona od nerđajućeg čelika, ili emajliranog metala. Važno je da se posuda sa istopljenim sirom postavi na čvrstu podlogu. Postoji i električni set za fondu, koji uključuje posudu, postolje i čačkalice.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Ukoliko nemate specijalne dugačke metalne čačkalice za fondu, iskoristite drvene čačkalice ili obične viljuške. Za fondu je najvažnija kontrola temperature topljenja sira, kako se on ne bi zalepio za posudu i izgoreo. Postoji i čokoladni fondu, u koji se najčešće umaču jagode.

Foto: www.food52.com

Recept za fondu

Pošto u narednim redovima sledi opis za pravljenje samog fondua, ovde su navedeni predlozi šta sve možete u njega umakati. Komadi pečenog krompira, tostirane kockice kvalitetnog hleba, i krekeri, dobri su za početak. Od grilovanog povrća upotrebite brokoli, tikvice, crvenu papriku, špargle, pečurke, šargarepu, prokelj, a od sirovog povrća štapiće zelenog celera, čeri paradajz i komorač.

Kada je meso u pitanju, odličan je iscepkani biftek, male ćufte, poširana piletina, kružići kobasice i salame. Elegantni kratko kuvani morski plodovi, tipa račići, kraba i jastog, biće luksuzni. Što se voća tiče, iskoristite jabuku, krušku, grožđe, suve kajsije i smokve. Sve što ćete služiti uz fondu pripremite ranije, i lepo sortirajte u činijice i na tanjire. Obavezno mešajte dok umačete, i vodite računa da ne opečete prste.

Foto: www.myfoodstory.com

Sastojci

  • 1 čen belog luka
  • 450 g grijer sira
  • 225 g ementaler sira
  • 1 čaša suvog belog vina
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica Kirsch-a
  • crni biber
  • muskatni oraščić
Foto: www.nigella.com

Opciono

Umesto grijer sira koji se teško nalazi i poprilično je skup, slobodno iskoristite neki drugi koji se lepo topi. Adekvatna zamena u tom slučaju jesu čedar i gauda. Kirsch je vrsta brendija koja se pravi od fermentisanog soka dobijenog iz morelo višanja. Ako ga nemate, iskoristite neki drugi brendi, konjak ili votku.

Foto: www.laurencariscooks.comjpg

Priprema

Prepolovite čene belog luka, pa njime temeljno premažite posudu sa unutrašnje strane. Odstranite beli luk, a zatim ubacite sireve koje ste prethodno narendali, belo vino, kukuruzni skrob i sok od limuna. Pustite da se sve polako otopi i sjedini na srednje jakoj vatri. To će trajati oko 5 minuta, a za to vreme mešajte fondu drvenom varjačom. Dodajte Kirsch, dosta mlevenog crnog bibera i malo izrendanog muskatnog oraščića. Smanjite vatru, i nastavite da mešate još oko 10 minuta. Kada smesa bude glatka, poslužite odmah.

Foto: www.deliciousmagazine.co.uk

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk i www.platingsandpairings.com

Tags:

delikateskuhinjakuvanjeretrosirspecijalitetvikend

Povezani članci

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Piroške sa sirom

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Vatromet neobičnih ukusa – Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone

Next

Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića

Next
21.04.2021.

Ovi osvežavajući mafini dobri su za oporavak mišića

Previews
13.04.2021.

Vatromet neobičnih ukusa – Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – delimo poklone

Najnovije

Počinje prodaja ulaznica za performanse koje potpisuje Joan Buržoa
CityMagazine
Evo šta nas sve očekuje na HBO Max-u u oktobru
CityMagazine
Duo Short Reports ima novi singl „Nisam“ na srpskom jeziku
CityMagazine
Kristijan Dior, garaža i dve uniforme: Kiki Lesendrić otkrio kako je smislio ime za „Pilote“
CityMagazine
tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖