Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Fondu

Na francuskom se piše fondue, ali se izgovara približno fondi; mi ćemo ipak koristiti naziv fondu. Najraniji recept, koji je bio preteča fondua, datira iz 1699. godine, i objavljen je u jednoj knjizi izdatoj u Cirihu. Od tada pa do danas, ovo jelo nije izgubilo na popularnosti, ali bi svakako moglo češće da se priprema. Fondu je idealan da se služi za više ljudi, i tokom neke zabave.

Foto: www.sainsburysmagazine.co.uk

O fondue

Fondu potiče od francuske reči fondre, što znači topiti.U pitanju je švajcarsko jelo u obliku topljenog sira. Glatka keramička posuda najbolja je za fondu. Pored nje poslužiće ona od nerđajućeg čelika, ili emajliranog metala. Važno je da se posuda sa istopljenim sirom postavi na čvrstu podlogu. Postoji i električni set za fondu, koji uključuje posudu, postolje i čačkalice.

Ukoliko nemate specijalne dugačke metalne čačkalice za fondu, iskoristite drvene čačkalice ili obične viljuške. Za fondu je najvažnija kontrola temperature topljenja sira, kako se on ne bi zalepio za posudu i izgoreo. Postoji i čokoladni fondu, u koji se najčešće umaču jagode.

Foto: www.food52.com

Recept za fondu

Pošto u narednim redovima sledi opis za pravljenje samog fondua, ovde su navedeni predlozi šta sve možete u njega umakati. Komadi pečenog krompira, tostirane kockice kvalitetnog hleba, i krekeri, dobri su za početak. Od grilovanog povrća upotrebite brokoli, tikvice, crvenu papriku, špargle, pečurke, šargarepu, prokelj, a od sirovog povrća štapiće zelenog celera, čeri paradajz i komorač.

Kada je meso u pitanju, odličan je iscepkani biftek, male ćufte, poširana piletina, kružići kobasice i salame. Elegantni kratko kuvani morski plodovi, tipa račići, kraba i jastog, biće luksuzni. Što se voća tiče, iskoristite jabuku, krušku, grožđe, suve kajsije i smokve. Sve što ćete služiti uz fondu pripremite ranije, i lepo sortirajte u činijice i na tanjire. Obavezno mešajte dok umačete, i vodite računa da ne opečete prste.

Foto: www.myfoodstory.com

Sastojci

  • 1 čen belog luka
  • 450 g grijer sira
  • 225 g ementaler sira
  • 1 čaša suvog belog vina
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica Kirsch-a
  • crni biber
  • muskatni oraščić
Foto: www.nigella.com

Opciono

Umesto grijer sira koji se teško nalazi i poprilično je skup, slobodno iskoristite neki drugi koji se lepo topi. Adekvatna zamena u tom slučaju jesu čedar i gauda. Kirsch je vrsta brendija koja se pravi od fermentisanog soka dobijenog iz morelo višanja. Ako ga nemate, iskoristite neki drugi brendi, konjak ili votku.

Foto: www.laurencariscooks.comjpg

Priprema

Prepolovite čene belog luka, pa njime temeljno premažite posudu sa unutrašnje strane. Odstranite beli luk, a zatim ubacite sireve koje ste prethodno narendali, belo vino, kukuruzni skrob i sok od limuna. Pustite da se sve polako otopi i sjedini na srednje jakoj vatri. To će trajati oko 5 minuta, a za to vreme mešajte fondu drvenom varjačom. Dodajte Kirsch, dosta mlevenog crnog bibera i malo izrendanog muskatnog oraščića. Smanjite vatru, i nastavite da mešate još oko 10 minuta. Kada smesa bude glatka, poslužite odmah.

Foto: www.deliciousmagazine.co.uk

Naslovna slika: www.sainsburysmagazine.co.uk i www.platingsandpairings.com