Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Vanilice i grancle

Slobodno se može reći da nema ko ne voli vanilice. Ovi prhki slatki kolačići naprosto se tope u ustima. To je jedan od razloga što nikada ne izlaze iz kulinarske mode, i što su uvek rado viđena poslastica na porodičnim ručkovima i drugim svečanim okupljanjima. Često se služe za vreme praznika i slava, ili kao jednostavan slatkiš uz popodnevni čaj.

Pošto se svi obraduju vanilicama, sada je pravo vreme da zaobiđete kupovne (iako ih, ruku na srce, ima sjajnih) i konačno napravite svoje. Ukoliko imate porodični recept, to su divne vesti! Ali za slučaj da nemate, u nastavku vam nudimo jedan koji će pomoći da postanete majstor u pravljenju vanilica.

Foto: Shutterstock

O vanilicama i granclama

U pitanju je dakle tradicionalni sitni kolač karakterističan za Srbiju. Pored imena vanilica, ima i druge nazive, kao što su na primer: vormice, poljupci, valentinci i grancle. Kada smo već pomenuli grancle, njih treba posebno izdvojiti, jer je u pitanju vrsta vanilica koja u svom testu sadrži orahe. Inače, i vanilice i grancle imaju nekoliko karakteristika, pre svega da u testo ide mast, i da se prašak za pecivo ne koristi.

Kao što znate, Vojvodina je nakada bila deo Austrougarske. Tako su se razni običaji i jezici nastanili kod nas. Dobar primer jeste reč Kränzel koja znači venčić, a koja je izvedena od der Kranz, što pak znači venac. Fonetskim prilagođavanjem, od Kränzel je nastala naša reč – grancle. Ovo dodatno ima logike, jer su se nekada grancle pravile sa okruglom rupom u sredini, tako da oblik neodoljivo i jeste podsećao na venčić. Još jedna razlika između vanilica i grancli jeste ta što su prve izrazito bele boje, a druge tamnije, zbog dodatog mlevenog oraha.

Foto: www.youtube.com

A da popularnost vanilica prevazilazi granice naše zemlje, dokazao je čuveni kulinarski sajt Food52.com, kada je pre izvesnog vremena vanilice proglasio najboljim sitnim kolačem na svetu!

Recept za vanilice

Zbog svoje veličine i oblika, vanilice su kolačić koji se jede u jednom zalogaju. Molimo vas poštujte to!

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 250 g masti
  • 125 g šećera
  • 1 mahuna vanile
  • 1 limun
  • 1 jaje
  • džem od kajsija
  • 50 g šećera u prahu
Foto: www.youtube.com

Opciono

Brašno, mast i šećer jesu osnovne namirnice u vanilicama, ali ih za posnu i vegansku varijantu možete praviti sa margarinom i bez jaja. Obično u vanilice ide džem od kajsije ili šipka, ali slobodno ga zamenite nekim drugim džemom, marmeladom, ili pekmezom.

Priprema

Prvo napravite vanilin šećer tako što ćete napola po dužini rasečenu mahunu vanile staviti u teglu sa šećerom u prahu, koju ćete držati zatvorenu nekoliko dana pre pravljenja vanilica. Prvi korak u pripremi vanilica jeste da mast koja je stajala na sobnoj temperaturi pomešate sa šećerom, dok ne dobijete kompaktnu glatku masu. U to umutite jaje, sok i rendanu koricu jednog limuna, a zatim dodajte brašno i promešajte da biste dobili ujednačeno testo. Ovo testo odložite u fižider na neko vreme, najbolje preko noći.

Ugrejte rernu na 180 C, a dva pleha obložite papirom za pečenje. Uz pomoć oklagije razvite testo na debljinu od pola centimetra, na dasci prehodno dobro posutoj brašnom. Koristite čašicu za rakiju, ako nemate okruglu modlicu, kako biste iz testa izvukli krugove. Poređajte vanilice na plehove tako da imaju dovoljno mesta između sebe. Pecite oko 12 minuta, pa pustite da se potpuno ohlade kad ih izvadite uz rerne. Svaki kružić premažite džemom od kajsije, pa ih spojite i odmah velikodušno uvaljajte u vanilin šećer. Poređajte ih u limenu kutiju, i (ako možete) sačekajte par dana pre serviranja.

Foto: Shutterstock

Recept za grancle

U prethodni recept za vanilice samo dodajte još 150 g mlevenih oraha.

Naslovna slika: www.mytastypot.com i www.alekscooks.com