Šakšuka – jaja sa povrćem nikada nisu bila ukusnija
Šakšuka je tradicionalno tunižansko jelo koje sadrži poširana jaja u začinjenom paradajz sosu sa lukom, paprikom i belim lukom. Ovo bogato i osvežavajuće jelo obično se jede za doručak, mada, uz dodatak sira ili neke salate, može biti i sjajan izbor za ručak ili večeru. Najbolje ide uz prepečeni hleb, koji se umače u bogat pikantan sos i jaja, stvarajući pravu rapsodiju ukusa i tekstura u ustima koja se teško zaboravlja.
Šakšuka se priprema jednostavno, i to od sastojka koje gotovo uvek imamo u kući. Po želji, ovo jelo možete obogatiti maslinama, sušenim paradajzom, kaparima ili nekim drugim začinom po svom ukusu. Stoga, ukoliko još uvek niste probali ovo egzotično ukusno jelo, sada je pravi trenutak da to učinite. Šakšuka recept pogledajte u nastavku:
Šakšuka
Sastojci (za 4 porcije):
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 ⅓ šolje seckanog luka
- 1 šolja tanko isečenih paprika, idealno onih crvene boje
- 2 čena belog luka, u prahu ili izgnječena
- 2 ½ šolje seckanog paradajza
- 1 ljuta čili paprika sa semenkama i sitno seckana ili po ukusu
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica paprike
- 1 kašičica soli
- 4 velika jajeta
Priprema:
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pomešajte luk, papriku i beli luk, pa krčkajte povrće mešajući dok ne omekša i luk postane staklast, oko 5 minuta.
- U međuvremenu, pomešajte paradajz, čili papriku, kim, papriku i so u činiji.
- Umešajte mešavinu paradajza u mešavinu luka. Krčkajte, nepokriveno, dok se sok od paradajza ne skuva i blago zgusne, oko 10 minuta.
- Napravite 4 udubljenja u sosu od paradajza, pa u udubljenja razbijte jaja. Pokrijte tiganj poklopcem i kuvajte dok jaja ne postanu čvrsta, ali ne i skroz pečena, oko 5 minuta.
- Po želji, pospite seckanim peršunom ili drugim začinskim biljem, poslužite uz sir i hleb po ukusu i uživajte u kremastom i slasnom zalogaju. Prijatno!
Izvor: allrecipes