Recept za aromatično slatko od šljiva koje se topi u ustima
Slatko od šljiva, pored nezaobilaznog pekmeza, jedan je od omiljenih recepata sa ovim voćem na našim prostorima. Ukusni i sočni plodovi zbog svoje teksture u slatkom posebno dođu do izražaja, zbog čega predstavljaju idealno brzinsko okrepljenje kada umorni stignemo kući, ili, pak, slatki zalogaj kada nam naglo padne šećer…
A kako je sezona ovog ukusnog i izuzetno zdravog voća u toku, pravi je trenutak da odete na pijacu, kupite šljive i napravite slatko od šljiva, po receptu koji sledi u nastavku. Verujemo da ćete nam biti zahvalni!
Slatko od šljiva
Sastojci:
- 1 kg šljiva (po mogućstvu crvenih ili ljubičastih, zrelih i sočnih)
- 700 g šećera
- Sok od 1 limuna
- 1 mala kašika cimeta (opciono)
- 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)
Priprema:
- Operite šljive, presecite ih na polovine i uklonite koštice. Ako želite, možete ih i iseckati na manje komade, u zavisnosti od toga kakva želite da vam bude tekstura slatkog.
- Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, kako bi šljive pustile sok.
- Stavite šerpu na srednje jaku vatru i kuvajte dok ne provri. Tada smanjite vatru na nisku i nastavite da kuvate uz povremeno mešanje. Kuvanje traje oko 45 minuta do 1 sat, ili dok smesa ne postane gusta i sirupasta. Tokom kuvanja, povremeno skidajte penicu koja se stvara na površini.
- Ako koristite cimet i/ili vanilin šećer, dodajte ih nekoliko minuta pre nego što završite kuvanje jer će tako najbolje pustiti aromu.
- Da biste proverili da li je slatko spremno, stavite malu količinu smese na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se nakon hlađenja zgusne dovoljno da se ne razliva, slatko je gotovo.
- Vruće slatko prebacite u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite tegle dok su još vruće i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
- Kada se tegle potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Slatko od šljiva može da se čuva nekoliko meseci.
No Comment! Be the first one.