• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Fotografija: Shutterstock

Vodene kiflice su mekane kao pamuk: Evo kako da ih pripremite

CityMagazine
05.03.2023. 2 Mins Read Recepti

Da li ste čuli za vodene kiflice? Neobičan naziv odnosi se na testo koje se naziva vodeno i dokaz je da su bake i prabake, pa i njihove bake bile jednako mudre kao i mi danas kad je reč o tehnikama pripreme hleba i peciva.

Trenutno je jedna od najpopularnijih tehnika u svetu kućnog eksperimentisanja takozvana spora fermentacija, koja podrazumijeva dugotrajan proces dizanja testa na niskoj temperaturi, poprilično različit od onog koji se odomaćio poslednjih par decenija i prema kojem testo treba da ostavimo na toplom mestu da naraste.

Spora fermentacija obično se odvija u frižideru, najčešće preko noći i zapravo se ni po čemu bitnom ne razlikuje od tehnike koja se odavno primenjivala: testo bi se polagano dizalo u hladnoj vodi. Naziv se ipak zadržao, eto barem u kiflicama, da nas podseti na domišljatost onih koji su testom eksperimentisali puno pre nas.

Povezani članci

Bilo da vam se jedu kiflice, pica, uštipci ili hleb, ovo ludo testo je univerzalno za sve!

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

Ali, da ne dužimo sa pričom sledi recept za kiflice koje se odlikuju lepom teksturom koja se gotovo topi u ustima. Možete da ih filujete čime god poželite, no u duhu recepta domaći džem, po mogućnosti od šljiva, bi bio pun pogodak. Uživajte!

Sastojci:

400g brašna
200 ml mlakog mleka
200 g masti
20 g svežeg kvasca ili 7 g suvog
1 kašika šećera
1 kašičica soli

Priprema:

Kvasac pomešajte sa kašikom brašna, šećerom i mlekom, pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomešajte s mašću, pa dodajte brašno. Umesite meko testo i oblikujte ga u lopticu. Zamotajte testo u krpu i zavežite joj krajeve, pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 2-3 sata. 

Potom ga izvadite, podelite na pola i svaku polovinu rasklagijajte u krug. Krug podelite na trougliće, na svaki stavite malo nadeva po izboru, pa zarolajte. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. 

Pecite desetak minuta na 200 stepeni Celzijusa, tako da ne porumene previše. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Tags:

kiflicetesto

Povezani članci

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Kiflice sa majonezom: Mekane i prhke

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka

Next

Nahranite vaš mozak: Evo koje namirnice bi trebalo da doručkujete ukoliko želite da poboljšate pamćenje i koncentraciju

Next
07.03.2023.

Nahranite vaš mozak: Evo koje namirnice bi trebalo da doručkujete ukoliko želite da poboljšate pamćenje i koncentraciju

Previews
03.03.2023.

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka

Najnovije

Kreće 17. Turneja Slobodne zone – dobitnik Zlatne palme i evropskog Oskara stiže u 50 mesta u Srbiji
CityMagazine
Promuklost, lascivnost i nastanak fenomena: 60 godina od prvog albuma Bitlsa
Filip Milosavljević
Počela je sinhronizacija filma „Mala sirena“
CityMagazine
5 filmova koji menjaju žanr i prerastaju u horor
CityMagazine
Naš glumac je dobio ulogu u nagrađivanoj seriji koju svi volimo, a ime lika je posebno urnebesno
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖