• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vodene kiflice su mekane kao pamuk: Evo kako da ih pripremite
Fotografija: Shutterstock

Vodene kiflice su mekane kao pamuk: Evo kako da ih pripremite

CityMagazine
05.03.2023. 2 min Recepti

Da li ste čuli za vodene kiflice? Neobičan naziv odnosi se na testo koje se naziva vodeno i dokaz je da su bake i prabake, pa i njihove bake bile jednako mudre kao i mi danas kad je reč o tehnikama pripreme hleba i peciva.

Trenutno je jedna od najpopularnijih tehnika u svetu kućnog eksperimentisanja takozvana spora fermentacija, koja podrazumijeva dugotrajan proces dizanja testa na niskoj temperaturi, poprilično različit od onog koji se odomaćio poslednjih par decenija i prema kojem testo treba da ostavimo na toplom mestu da naraste.

Spora fermentacija obično se odvija u frižideru, najčešće preko noći i zapravo se ni po čemu bitnom ne razlikuje od tehnike koja se odavno primenjivala: testo bi se polagano dizalo u hladnoj vodi. Naziv se ipak zadržao, eto barem u kiflicama, da nas podseti na domišljatost onih koji su testom eksperimentisali puno pre nas.

Ali, da ne dužimo sa pričom sledi recept za kiflice koje se odlikuju lepom teksturom koja se gotovo topi u ustima. Možete da ih filujete čime god poželite, no u duhu recepta domaći džem, po mogućnosti od šljiva, bi bio pun pogodak. Uživajte!

Sastojci:

400g brašna
200 ml mlakog mleka
200 g masti
20 g svežeg kvasca ili 7 g suvog
1 kašika šećera
1 kašičica soli

Priprema:

Kvasac pomešajte sa kašikom brašna, šećerom i mlekom, pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomešajte s mašću, pa dodajte brašno. Umesite meko testo i oblikujte ga u lopticu. Zamotajte testo u krpu i zavežite joj krajeve, pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 2-3 sata. 

Potom ga izvadite, podelite na pola i svaku polovinu rasklagijajte u krug. Krug podelite na trougliće, na svaki stavite malo nadeva po izboru, pa zarolajte. Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. 

Pecite desetak minuta na 200 stepeni Celzijusa, tako da ne porumene previše. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Oznake:

kiflicetesto

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka
Prethodni

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka

rizik od raka
Sledeći

Nahranite vaš mozak: Evo koje namirnice bi trebalo da doručkujete ukoliko želite da poboljšate pamćenje i koncentraciju

Sledeći
rizik od raka
07.03.2023.

Nahranite vaš mozak: Evo koje namirnice bi trebalo da doručkujete ukoliko želite da poboljšate pamćenje i koncentraciju

Prethodni
03.03.2023.

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka

Ovo su četiri namirnice koje vam mogu pomoći da dođete do ravnog stomaka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖