Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kuća mala: Stare pice na novoj adresi

Kuću malu Novosađani su zavoleli kao kultno mesto za lagane razgovore uz kafu, čaj i naravno dobru picu u Ulici Laze Telečkog. Danas pomenuta ulica ima neku drugu, bučniju energiju, a Kuća mala novu adresu, koja paše njenom konceptu mirnog i ušuškanog mesta.

Iako u strogom centru, pored Riblje pijace, Kuća mala je gotovo skrivena u pasažu broja 17 Dunavske ulice. I na novoj adresi na zidu su našli svoje mesto starim gostima dobro poznati predmeti koji prkose gravitaciji, što evocira uspomene na lepa druženja na staroj adresi. Ipak, novi lokal doneo je i novi enterijer čije pastelne boje u kombinaciji s prirodnim zelenilom šalju opuštajuće vibracije i stvaraju lep ambijent za nove susrete.

Novi vlasnici, Sanja i Marijo Adlešić, inače nekadašnji redovni gosti ovog lokala, kažu da su čuvari „kućemalskog” duha.

„Nas dvoje nismo dosad bili ugostitelji. Bavimo se nekim drugim poslovima, ali Kuću malu smo toliko zavoleli kao gosti da nismo odoleli da je ne preuzmemo kad su prethodni vlasnici izlazili iz te priče. Ovo radimo za svoju dušu trudeći se da sačuvamo sve ono po čemu je Kuća mala omiljena. To su na prvom mestu dobre pice!”, kažu Sanja i Marijo.

A za koju picu se odlučiti? Nije lako, budući da Kuća mala nudi čak 28 vrsta!

„Mi ćemo pokušati da vam sugerišemo da ne poručite kaprićozu, već da probate nešto drugačije. Npr. njeguški milje (s kajmakom i sjeničkim sirom), grčki kutak (s mešanim maslinama, bosiljkom, ruzmarinom i kriškom limuna), švajcarski abažur (s mocarelom, mileramom, kriškama ementalera i šargarepom), bakinu krušku (s kruškicama)… Nudimo i pice s višnjama, ananasom, a imamo i eurokrem picu!”

Osim dobro poznatih pica, sad su u ponudi i paste, a tu su i obrok-salate, ćufte i, naravno, tradicionalni sendviči Kuće male, za koje se na licu mesta peku lepinje. Sve se pravi tu kad gosti poruče, pa mora malo i da se pričeka.

„Dok čekate, uživate u društvu i razgovoru. To je i koncept ovog mesta – soul i slow food… Volimo da kažemo da je ovo pravo novosadsko mesto u koje dolazi opuštena ekipa. Kažemo i da smo pravi ženski lokal. Idealno da zbrišete ovde dok muški gledaju neku utakmicu. Televizor dakle nemamo i nećemo imati! Radimo i dostavu, ali uvek bismo pre preporučili gostima da u restoranu pojedu obrok. Mnogi se kunu da su nam pice odlične i hladne, ali mislimo da je prava stvar kad vam je serviramo čim izađe iz pećnice”, kaže bračni par Adlešić.

Ko voli da se zasladi, tu su već dobro poznate lenje pite od jabuka ili višanja sa sladoledom, gomboce i palačinke. U ponudi su i organski sokovi.

Lokal ima i baštu koja je posetiocima ovog leta zahvaljujući zanimljivom muralu koji je radila Tea Art dala mogućnost da uz ukuse pice odlebde u Italiju, pa je razglednica s ovog mesta na društvenim mrežama neretko naslikana devojka na vespi ili smokvino drvo.

Iako pretežno dolaze mladi, Sanja i Marijo s oduševljenjem pričaju da su im redovne gošće i bake koje svrate posle pijace. One su im darovale i heklane miljee i stare vaze i, kako kažu, mnogo su srećne što njihov miraz ima svoje mesto i u ovim modernim vremenima.

Pasaž bez saobraćaja dobar je izbor i za dolazak s decom koja u ovom lokalu imaju i svoj kutak za igranje i crtanje. Možete povesti i svog kućnog ljubimca jer je Kuća mala pet friendly!

Dunavska 17
021/301-56-93