Doktorka apeluje da nikad ne jedete beli luk na ovaj način: Savet sa interneta pravi haos u želucu
Beli luk ima dosta blagotvornih efekata na organizam, zbog čega se mnogi ljudi trude da ga stave u što više obroka. Neki načini konzumiranja ove namirnice, međutim, nisu poželjni. Saznajte u narednim redovima kako ne treba jesti beli luk.
Neki ljudi vole da koriste beli luk za jačanje imuniteta kada se razbole ili za snižavanje krvnog pritiska. Na internetu možete pronaći mnoge recepte sa belim lukom, ali lekari upozoravaju da neselektivna upotreba može biti veoma opasna.
Dr Ivana Stefanović je povodom toga za Jutarnji program RTS-a rekla:
“Mnogo poziva dobijamo od pacijenata koji imaju tegobe zbog visokog pritiska, ali često ustanovimo da nisu uzimali adekvatnu terapiju. Nipošto ne treba na svoju ruku smanjivati ili povećavati doze, a naročito ne treba koristiti prirodna lekovita sredstva bez konsultacije sa lekarem.”
Ono što se dešavalo je još opasnije. Ljudi su gutali ceo čen belog luka da bi snizili krvni pritisak, što je ostavilo ozbiljne posledice na organizam, posebno na stomak. Krivica se može pripisati onlajn savetima i receptima i ljudima koji ih slepo prate i ignorišu preporuke lekara.
“Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima. Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po ceo čen belog luka. To za posledicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali beli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati”, rekla je Dr Ivana Stefanović.
Pre nego što uzmete bilo koji kućni lek, konsultujte se sa svojim lekarom. Prema preporukama lekara, beli luk treba jesti zgnječen ili iseckan, jer to podstiče enzimsku reakciju koja oslobađa alicin – supstancu odgovornu za lekovita svojstva belog luka.
Ako koristite beli luk u kuvanju, dodajte ga na kraju kuvanja da ne bi bio izložen visokim temperaturama duže od 10 minuta.
Izvor: Aktivni.si