Kuvarica iz japanskog sela u kom ljudi žive preko 100 godina otkrila šta najviše jedu
“Ne postoji nijedna hrana koja je najbolja”, rekla je Juki Mijaguni, učiteljica kuvanja sa Okinave, Buetneru u dokumentarnoj seriji “Živeti do 100: Tajne plavih zona“.
Okinavski kuvari će vam najverovatnije reći da, za razliku od konvencionalne medicine, ne postoji jedinstveni tajni sos, niti jedna jednostavna pilula koju treba uzeti. Umesto toga, postoji najmanje sedam ključnih namirnica koje pomažu u promovisanju zdravlja i dugovečnosti u japanskim subtropima.
Ljubičasti slatki krompir – osnovna hrana
Tokom 1950-ih, kada je ostatak Japana preživljavao na ishrani od oko 50 odsto pirinča, stanovnici Okinave su dobijali 67 odsto dnevnih kalorija od mršavog ljubičastog slatkog krompira zvanog beni imo.
“Ovi otporni na tajfune, zdravi složeni ugljeni hidrati su puni vlakana”, kaže Buettner, i dodaje da dolaze sa više antioksidanata od borovnica.
Zeleni listovi duda
Mijaguni kaže da su listovi duda dobri za ublažavanje bolova u grlu. Istraživanja pokazuju da listovi duda bogati hranljivim materijama takođe mogu da pomognu u borbi protiv upale i regulišu šećer i holesterol u krvi.
Supa od lignji
Ova slana supa sadrži enzime, aminokiseline i hormone koji mogu da ojačaju imunitet i poboljšaju krvni pritisak. Mijaguni kaže da je to dobar način za “detoksikaciju”.
Morske alge
Morske alge su pune hranljivih materija, kao što su jod i antioksidansi koji održavaju naše ćelije zdravim. Stanovnici Okinave jedu ovu sortu da bi se rashladili u vrućim danima.
Pelin
Listovi ove biljke imaju gorak ukus koji se dobro slaže sa svinjetinom i može pomoći varenju.
Goja
Ova japanska gorka tikva, koja se ponekad naziva i gorka dinja, jedno je od omiljenih povrća na Okinavi za ubacivanje u jela za prženje. Goja je puna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi, što može objasniti zašto stanovnici Okinave tradicionalno imaju nižu stopu dijabetesa od drugih Japanaca.
Okinavski tofu
Kao i drugi tofu, ovo je hrana bogata sojom koja je dobra za srce i može pomoći u snižavanju holesterola. Ali okinavski tofu obezbeđuje još više proteina i zdravih masti od drugih jer se soja presuje sirova pre kuvanja umesto posle. Ovaj stil tofua se zove šima-dofu, što znači „otofu tofu“, i veoma je čvrst, jer se tradicionalno pravi sa više slanog koagulanta od kopnenog tofua. Takođe, na njihovim tanjirima ima veoma malo mesta za crveno meso ili prerađenu hranu. Umesto toga, njihovi tanjiri su ispunjeni biljkama — hranom bogatom vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama koje, osim što su ukusne, štite i od hroničnih bolesti, prenosi n1info.hr.
BONUS VIDEO: