Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovako su izgledale prve sprave za vežbanje

AUTOR: CityMagazine 12 Dec, 2020
Ovako su izgledale prve sprave za vežbanje

Današnje sprave za vežbanje umnogome duguju svoj izgled prototipima koje je pre skoro više od 150 godina dizajnirao dr Gustav Zander. On je rođen 1835. u Stokholmu, a na ideju da napravi sprave za vežbanje došao je 1857, u vreme kada je bio zaposlen kao učitelj fizičkog.

Zander je napravio pregršt mašina od drveta sa tegovima, ručicama i oprugama, koje su ljudi mogli da koriste za vežbanje. On je pružio instrukcije o njihovom korišćenju zainteresovanim ljudima, slično kao lični treneri danas. Sprave su vremenom postajale sve kompleksnije, pa su neke od njih od 1868. koristile i motor na paru, a od 1890. i električni motor.

Prvi Zanderov institut otvoren je u Stokholmu 1865. godine. Mogli su da ga posećuju i muškarci i žene, koji su želeli da ojačaju svoje mišiće ili se oporave posle neke bolesti ili povrede. Zanimljivo je da su muškarci u institutu vežbali u odelu, a žene u korsetu.

Pomama za ovom vrstom treninga se proširila i u drugim zemljama, pa je 1911. postojalo čak tri stotine Zander instituta u svetu. Verovali ili ne, čak je i Titanik imao jednu prostoriju sa Zanderovim spravama za vežbanje.

Izvor: Monovisions