Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

12 korisnih svojstava belog luka koje ne treba zanemariti

AUTOR: CityMagazine 16 Nov, 2021
12 korisnih svojstava belog luka koje ne treba zanemariti

Jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu nalazi se u skoro svakoj kuhinji. Beli luk nije samo odličan za kuvanje, već je dobar i za zdravlje. Njegova lekovita svojstva su zaista neprocenjiva.

Nekada je beli luk bio čak i prepisivan kao lek – koristio se za lečenje prehlade i gripa, za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. U nastavku otkrijte koja su to još blagotvorna svojstva ove izuzetno zdrave namirnice.

Foto: Unsplash

1. Vrlo je hranljiv

Beli luk je posebno bogat vitaminom C, B6 i kalijumom. Pored toga, sadrži i vitamine A, K, folat, i dosta minerala (181 mg na 100 g), gvožđe (1,7 mg), magnezijum (25 mg), fosfor (153 mg), cink 1,2 mg i selen 14,2 mg. Jedan čen belog luka (3 g) ima oko 18,8 kJ (4,5 kalorija), 0,2 g proteina i 1 g ugljenih hidrata.

2. Utiče na nivo šećera u krvi

Beli luk može pomoći dijabetičarima da kontrolišu šećer u krvi (naravno, poštujući i druge preporuke) zbog toga što sadrži mangan – oko 1,67 mg na 100 grama (odrasla osoba dnevno treba da unese 2,5-5,0 mg mangana). Soli mangana imaju hipoglikemijski efekat kod pacijenata sa dijabetesom, odnosno snižavaju količinu šećera u krvi.

3. Sadrži jedinjenja sumpora

Beli luk je posebno bogat izvor organosumpornih sastojaka – oni belom luku daju ukus, aromu i niz lekovitih svojstava. Tokom pripreme belog luka – kada se mahune zgnječe ili iseckaju, kao i kada se žvaću – razlažu se na niz drugih sastojaka koji stupaju u interakciju sa određenim molekulima u telu i imaju jaka biološka dejstva.

Foto: Unsplash

4. Smanjuje sintezu holesterola

Beli luk i organsko-sumporni sastojci dobijeni iz njega smanjuju sintezu holesterola u jetri. Niz ovih sastojaka zaustavlja enzim koji je kritičan enzim u formiranju holesterola.

5. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (a samim tim i rizik od srčanog ili moždanog udara)

Istraživanja pokazuju da beli luk i njegovi sastojci pomažu u regulisanju krvnog pritiska. I kao što je već pomenuto – beli luk takođe pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola. U oba slučaja postoje faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.

Sastojci sumpora sadržani u belom luku inhibiraju agregaciju trombocita. Agregacija trombocita je prva faza u stvaranju krvnih ugrušaka, koji mogu začepiti srce i cerebralne arterije i izazvati srčani ili moždani udar.

Beli luk takođe inhibira proliferaciju glatkih mišićnih ćelija u arterijskom zidu – što je izuzetno važno, pošto je umnožavanje i putovanje ovih inače uspavanih ćelija glavni problem kod vaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu.

A tu su i komponente belog luka, koje u eritrocitima mogu da se pretvore u vodonik-sulfid. To je molekul koji deluje kao dilatator krvnih sudova, koji indirektno štiti srce.

6. Ima antiinflamatorno dejstvo

Upala je prirodan odgovor tela na povredu ili infekciju – stoga igra ključnu ulogu u procesu zarastanja i sama po sebi nije opasna. Ipak, hronična upala povećava rizik od mnogih bolesti – uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, reumatoidni artritis i neke vrste raka.

Istraživanja su pokazala da beli luk i njegovi ekstrakti odnosno jedinjenja imaju antiinflamatorni efekat. Inflamatorni enzimi kuvaju organosumpornu komponentu dobijenu iz belog luka. U laboratoriji je utvrđeno da ovi sastojci smanjuju formiranje inflamatornih molekula u makrofagima uključenim u upalu.

Foto: Unsplash

7. Brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta

To osiguravaju njegova antimikrobna i prebiotička svojstva. Prebiotici su hranljive materije za zdravu crevnu floru, ali utiču i na probiotike – dobre bakterije. Prebiotici stoga ubrzavaju rast korisnih mikroorganizama i povećavaju aktivnost već prisutnih korisnih bakterija. Beli luk deluje i protiv crevnih parazita, ubrzava apetit i varenje. Takođe deluje protiv napetosti.

8. Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i demencije

Za beli luk se kaže da pomaže u održavanju kognitivnog zdravlja kod starijih osoba, a studije su takođe pokazale da može čak smanjiti rizik od razvoja bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Luisvilu otkrila je da određena jedinjenja belog luka (alil sulfid) pomažu u sprečavanju promena u crevnoj flori u vezi sa starenjem. Takođe je poznato da beli luk inhibira starenje, odnosno inhibira nastanak arteriosklerotskih promena.

9. Deluje protiv bakterija

Antibakterijsko dejstvo belog luka otkrio je Luj Paster 1858. godine, a tokom Prvog i Drugog svetskog rata beli luk je korišćen kao antiseptik za sprečavanje gangrene.

Svi pripadnici roda Allium – crni luk, praziluk, vlašac, ljutika, a posebno beli luk, imaju snažno antimikrobno dejstvo. U laboratorijskom eksperimentu je dokazano da je bakterija H. pilori, koja je jedan od faktora za nastanak raka želuca, osetljiva na ekstrakt svežeg belog luka.

Foto: Unsplash

10. Jača imuni sistem

Beli luk ima antivirusna svojstva i može pomoći kod nekih bolesti, kao što je obična prehlada. Takođe, ublažava kašalj i pomaže kod hroničnog bronhitisa.

Studija, u kojoj je 146 učesnika bilo podeljeno u dve grupe – jedna grupa je primala suplemente belog luka jednom dnevno tokom 12 nedelja, druga je primala placebo – pokazala je smanjenje učestalosti prehlade. U prvoj grupi zabeleženo je 24 slučaja prehlade, a u drugoj (placebo grupa) 65. Kraći oporavak je zabeležen i u prvoj grupi.

11. Deluje protiv raka

Sastojci belog luka deluju protiv raka. Oni inhibiraju enzime prve faze, koji su uključene u formiranje metabolita kancerogenog dejstva, pokreću enzime druge faze, koji love i uklanjaju kancerogene metabolite i pokreću prestanak deobe kancerom izmenjenih ćelija, što dovodi do njihovog samouništenja.

12. Moćan je antioksidans

Beli luk sadrži antioksidante, supstance koje štite organizam od štetnih oksidanata, među kojima su najčešći slobodni radikali. Slobodni radikali uništavaju zdrave ćelije. Oni takođe napadaju DNK i pretvaraju zdrave ćelije u kancerogene, a korisni holesterol pretvaraju u štetan.

Zadatak antioksidanata je da neutrališu slobodne radikale i tako održavaju zdravu ravnotežu.

Koliko antioksidanata telo može da proizvede zavisi od genetskog zapisa i uticaja okoline kao što su ishrana i pušenje. Životne promene koje uključuju više zagađenja i lošiju ishranu znače da ste više izloženi slobodnim radikalima. Takođe je utvrđeno da ekstrakt belog luka povećava aktivnost nekih antioksidativnih enzima.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Zdravlje

Ovo je najzdraviji orašasti plod, posebno ako vam je stalo da izbegnete kardiovaskularne bolesti

Ako tražite zdravu užinu, možda ne bi bilo loše da s vremena na vreme grickate orošaste plodove kada ogladnite između…

Šta možemo da naučimo o baratanju novcem od najbogatijih ljudi?

Opstati sa jednom platom u današnje vreme, za mnoge od nas je prava umetnost. Ipak, i to je moguće uz…

Zašto treba da plačete kada ste tužni: Ovo je sedam dokazanih razloga

Plakanje je prirodan odgovor ljudi na niz emocija, uključujući tugu, radost, žalost i frustraciju. Istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je…

Zašto nas boli glava kad pada kiša i 3 stvari uz pomoć kojih možemo to da sprečimo

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi oseća poteškoće sa zdravljem tokom naglih promena vremena. Jedna od najčešćih tegoba jeste…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Zašto nikada ne treba da idete na spavanje bez limuna?

Limun se s pravom smatra superhranom i popularan je kućni lek. Ali da li ste znali da ne morate uvek…