Limun pasta Sofije Loren: Aromatična rapsodija gotova za 15 minuta
“Sve što vidite, dugujem špagetama” i “Radije bih jela pastu, nego nosila veličinu 0”, čuvene su izjave legendarne Sofije Loren, a odnose se baš na ovaj recept za pastu sa limunom.
Čuvena italijanska glumica Sofija Loren objavila je dva kuvara u kojima, sasvim očekivano, pasta zauzima počasno mesto. Limun pasta je jedno od njenih najpoznatijih jela, a osim što je neverovatno osvežavajuća i aromatična, sprema se za manje od 15 minuta.
Dok ključa voda za testeninu, možete da napravite ceo sos. Samo pazite da vam ne zagori puter (ili beli luk), ali kada umešate pavlaku, sve se lako ukombinuje. Kada kombinujete osnovni sos sa špagetima, fetučinima ili drugom tankom testeninom, slobodno možete da dopunite ovo jelo čime god želite. Na kraju ćete dobiti veoma jednostavno i preukusno jelo koje ćete spremati iznova i iznova. Evo i recepta.
Limun pasta Sofije Loren
Potrebno je (za 2 osobe):
‒ 250 g špageta
‒ 60 g maslaca
‒ 3 čena belog luka
‒ korica 3 limuna
‒ 60 ml soka od limuna
‒ 120 ml pavlake za kuvanje
‒ so, biber
‒ 25 g rendanog parmezana
‒ šaka svežeg bosiljka
Priprema:
Pastu skuvajte na uobičajen način. Sitno iseckajte beli luk, narendajte koricu limuna i iscedite sok. U većem tiganju na umerenoj temperaturi rastopite maslac. Propržite beli luk, dodajte polovinu pavlake za kuvanje i začinite po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno mešanje. Ubacite gotovu testeninu, pa prelijte ostatkom pavlake. Dodajte sok i koru od limuna i mešajte da se sve lepo sjedini. Dodajte sitno naseckan bosiljak i pre serviranja pospite parmezanom.
Prijatno!
Naslovna fotografija: Profimedia / Brent Hofacker / Alamy