Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije
Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…
“Sve što vidite, dugujem špagetama” i “Radije bih jela pastu, nego nosila veličinu 0”, čuvene su izjave legendarne Sofije Loren, a odnose se baš na ovaj recept za pastu sa limunom.
Čuvena italijanska glumica Sofija Loren objavila je dva kuvara u kojima, sasvim očekivano, pasta zauzima počasno mesto. Limun pasta je jedno od njenih najpoznatijih jela, a osim što je neverovatno osvežavajuća i aromatična, sprema se za manje od 15 minuta.
Dok ključa voda za testeninu, možete da napravite ceo sos. Samo pazite da vam ne zagori puter (ili beli luk), ali kada umešate pavlaku, sve se lako ukombinuje. Kada kombinujete osnovni sos sa špagetima, fetučinima ili drugom tankom testeninom, slobodno možete da dopunite ovo jelo čime god želite. Na kraju ćete dobiti veoma jednostavno i preukusno jelo koje ćete spremati iznova i iznova. Evo i recepta.
Limun pasta Sofije Loren
Potrebno je (za 2 osobe):
‒ 250 g špageta
‒ 60 g maslaca
‒ 3 čena belog luka
‒ korica 3 limuna
‒ 60 ml soka od limuna
‒ 120 ml pavlake za kuvanje
‒ so, biber
‒ 25 g rendanog parmezana
‒ šaka svežeg bosiljka
Priprema:
Pastu skuvajte na uobičajen način. Sitno iseckajte beli luk, narendajte koricu limuna i iscedite sok. U većem tiganju na umerenoj temperaturi rastopite maslac. Propržite beli luk, dodajte polovinu pavlake za kuvanje i začinite po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno mešanje. Ubacite gotovu testeninu, pa prelijte ostatkom pavlake. Dodajte sok i koru od limuna i mešajte da se sve lepo sjedini. Dodajte sitno naseckan bosiljak i pre serviranja pospite parmezanom.
Prijatno!
Naslovna fotografija: Profimedia / Brent Hofacker / Alamy
Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…
Ako ste se pitali šta to Bred Pit jede i pije pa je u 58. godini i dalje najpoželjniji muškarac…
Savršen dan na plaži nije uslovljen samo lepim vremenom, ponašanje ljudi oko vas može da napravi razliku. Ovo se posebno…
Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme…
Planiranje odmora za većinu stanovnika u Srbiji je godišnji poduhvat, pa se tako pažljivo računa koliko može da vas košta…
Od ovsene kaše za doručak, do pečenog pileta za večeru. Ovo je detaljan jelovnik Kejt Midlton, jer sudeći po Gugl…
Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…
Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…
Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…
Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…
Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži…
Na ovako visokim temperaturama ono što najmanje želimo je da uključujemo šporet i pripremamo teška i komplikovana jela. Zbog toga…