Tikvice sa sirom: Ručak za 10 minuta
Tikvice sa sirom mogu da budu fini prilog ili salata uz glavno jelo od mesa, ali mogu da se iskoriste i kao ceo obrok ako želite nešto lagano i hranljivo.
Tikvice su neiscrpni izvor kulinarske inspiracije, a pogotovo u toplijem delu godine, piše Punkufer.
Ovo povrće može se pripremati na 1001 način – rado ih pohujemo, dinstamo i pečemo, od njih pravimo fine namaze, čorbe i variva.
Od tikvica se može napraviti i brzinska toplo-hladna salata. Povrće je dovoljno kratko izdinstati u nešto ulja i maslaca za začinima, a potom poslužiti s komadićima feta sira.
Ovu salatu od tikvica i feta sira možete poslužiti kao samostalno jelo ili prilog mesu. Najbolje od svega? Biće gotova za svega 10-ak minuta.
Tikvice sa sirom, sastojci:
- 400 g tikvica
- 150 g feta sira
- 20 g maslaca
- 2-3 čena belog luka
- biljno ulje po želji
- so i biber po želji
Tikvice sa sirom, priprema:
- U većem tiganju zagrejte malo biljnog ulja, pa na njemu prodinstajte kolutiće tikvica.
- Tikvice dinstajte oko četiri do pet minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju, pa ih okrenite na drugu stranu i dinstajte još par minuta.
- Odmaknite tikvice na ivicu tiganja i u sredinu stavite maslac.
- Kad se maslac rastopi, stavite naseckani beli luk i dinstajte ga pola minuta.
- Pomešajte beli luk s tikvicama i prebacite na tanjur.
- Poslužite s komadićima feta sira. Prijatno!