Bećarac, tradicionalni recept
Bećarac, ili bećar paprikaš, je odlična varijanta ako želite da spremite glavni obrok koji je ukusan, a nemate previše vremena. Bećarac možete da pravite sa mesom ili bez, ukusan je u oba slučaja.
Sastojci:
500 g svinjetine ili pilećeg mesa (može i bez mesa za vegetarijansku varijantu)
2 glavice crnog luka
2-3 paprike (zelene i crvene)
3 paradajza ili 400 g konzerviranog paradajza
2 šargarepe
2 čena belog luka
2-3 kašike ulja
1 kašika aleve paprike (po ukusu)
So i biber po ukusu
1 kašičica šećera (opciono, ako je paradajz kiseo)
1 lovorov list (opciono)
Peršun za dekoraciju
Uputstvo:
Priprema mesa:
Ako koristite meso, isecite ga na kockice.
Priprema povrća:
Crni luk sitno iseckajte.
Paprike očistite od semena i isecite na trakice.
Šargarepu očistite i isecite na kolutove.
Paradajz oljuštite i isecite na kockice (ako koristite svež paradajz).
Beli luk sitno iseckajte.
Prženje mesa:
U velikoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje.
Dodajte kockice mesa i pržite dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite meso iz tiganja i ostavite sa strane.
Prženje povrća:
U istom tiganju dodajte još malo ulja ako je potrebno, zatim dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte papriku i šargarepu i pržite dok ne omekšaju.
Kuvanje:
Vratite meso u tiganj, dodajte beli luk i kratko pržite.
Dodajte paradajz (svež ili konzerviran), alevu papriku, so, biber i lovorov list.
Dodajte šećer ako je paradajz kiseo.
Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, ili dok meso i povrće ne budu potpuno kuvani i dok se sos ne zgusne.
Finalno:
Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode tokom kuvanja ako je smesa previše gusta.
Pre serviranja, uklonite lovorov list i pospite svežim peršunom.
Služenje:
Poslužite toplo, uz svež hleb ili pire krompir.