Somun, recept za mekano pecivo
Evo jednostavnog recepta za domaći somun:
Sastojci:
500 g brašna (po mogućstvu tip 00 ili pšenično brašno za hleb) 300 ml mlake vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca) 2 kašičice maslinovog ulja (opciono) 1 kašičica kvasnog praška (opciono, za mekšu teksturu)
Uputstvo:
Priprema kvasca:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne počne da se stvara pena. Ovo je znak da je kvasac aktivan.
Miksanje testa:
U većoj činiji pomešajte brašno i so.
Ubrajajte pripremljeni kvasac i počnite da mesite testo. Dodajte maslinovo ulje i nastavite da mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo (oko 10 minuta). Ako koristite kvasni prašak, dodajte ga u brašno pre nego što pomešate sa vodom.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna; ako je previše suvo, dodajte malo vode.
Prvo dizanje testa:
Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen.
Oblikovanje somuna:
Kada se testo udvostruči, podelite ga na 6-8 manjih lopti (zavisno od željene veličine somuna).
Svaku loptu oblikujte u okrugli ili ovalni oblik i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak između somuna.
Drugi rast:
Pokrijte somune i ostavite ih da se dižu još 15-20 minuta.
Pečenje somuna:
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C (prethodno zagrejavanje).
Pre pečenja, možete prstima malo pritisnuti svaki somun da biste dobili lepu ravnu površinu.
Stavite pleh u rernu i pecite somune 15-20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.
Završni detalj:
Kada su somuni pečeni, izvadite ih iz rerne i odmah ih premažite sa malo maslaca ili maslinovog ulja za sjajnu površinu i mekano testo.

Trenutno nema komentara! Budite prvi