• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Somun
Somun, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Profimedia

Somun, recept za mekano pecivo

CityMagazine
20.02.2025. 2 min Recepti

Evo jednostavnog recepta za domaći somun:
Sastojci:

500 g brašna (po mogućstvu tip 00 ili pšenično brašno za hleb) 300 ml mlake vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca) 2 kašičice maslinovog ulja (opciono) 1 kašičica kvasnog praška (opciono, za mekšu teksturu)

Testo za picu, recept koji uvek uspe

Uputstvo:

Priprema kvasca:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne počne da se stvara pena. Ovo je znak da je kvasac aktivan.

Miksanje testa:
U većoj činiji pomešajte brašno i so.
Ubrajajte pripremljeni kvasac i počnite da mesite testo. Dodajte maslinovo ulje i nastavite da mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo (oko 10 minuta). Ako koristite kvasni prašak, dodajte ga u brašno pre nego što pomešate sa vodom.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna; ako je previše suvo, dodajte malo vode.

Prvo dizanje testa:
Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen.

Oblikovanje somuna:
Kada se testo udvostruči, podelite ga na 6-8 manjih lopti (zavisno od željene veličine somuna).
Svaku loptu oblikujte u okrugli ili ovalni oblik i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak između somuna.

Ražani hleb, recept



Drugi rast:
Pokrijte somune i ostavite ih da se dižu još 15-20 minuta.

Pečenje somuna:
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C (prethodno zagrejavanje).
Pre pečenja, možete prstima malo pritisnuti svaki somun da biste dobili lepu ravnu površinu.
Stavite pleh u rernu i pecite somune 15-20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.

Završni detalj:
Kada su somuni pečeni, izvadite ih iz rerne i odmah ih premažite sa malo maslaca ili maslinovog ulja za sjajnu površinu i mekano testo.

Oznake:

somun

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sutlijaš
Prethodni

Sutlijaš, recept za savršenu poslasticu

Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Sledeći

Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju

Sledeći
Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
21.02.2025.

Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju

Prethodni
19.02.2025.

Sutlijaš, recept za savršenu poslasticu

Sutlijaš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖