Letnje punjene paprike koje se jedu i sutradan – lagan recept koji uvek uspeva
Letnje punjene paprike su klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode.
Lako se pripremaju, ne zahtevaju previše sastojaka, a ono što je možda i najvažnije – ukusne su i dan, dva nakon pripreme.
Savršene su za porodični ručak, ali i kao hladno jelo tokom toplih dana.
Mogu se služiti tople, ali i hladne, sa kašikom kisele pavlake ili kriškom hleba.
Sastojci (za 4 osobe):
8 srednjih paprika (po mogućstvu svetlozelene ili žute, tanke ljuske)400 g mlevenog mesa (mešano ili po želji)100 g pirinča1 glavica crnog luka2 čena belog luka1 veza peršuna1 šargarepa (opciono, za dodatnu svežinu)1 jajeSo, biber, suvi začin (po ukusu)1 kašičica slatke aleve paprikeMalo ulja500 ml paradajz soka ili pelataVoda po potrebi
Priprema:
Paprike oprati, očistiti od semena i ostaviti da se cede.Crni i beli luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati (ako se koristi).Na malo ulja propržiti luk i šargarepu dok ne omekšaju, pa skloniti s vatre.U većoj posudi pomešati mleveno meso, opran i oceđen pirinač, proprženi luk i šargarepu, sitno seckan peršun, jaje, alevu papriku, so i biber. Sve dobro sjediniti.Paprike napuniti pripremljenom smesom, ali ne do vrha – pirinač će da nabubri tokom kuvanja.Poređati ih uspravno u dublju šerpu ili vatrostalnu posudu.U posebnoj činiji pomešati paradajz sok sa malo vode, posoliti po ukusu i preliti preko paprika tako da skoro budu prekrivene.Kuvati poklopljeno na tihoj vatri oko 45–60 minuta ili peći u rerni na 180 °C oko sat vremena, dok paprike ne omekšaju i pirinač se ne skuva.
Trenutno nema komentara! Budite prvi