Kremasti potaž od kestena koji greje i telo i dušu
Jesen je godišnje doba koje nam nudi obilje raskošnih plodova koje možemo koristiti u svežem ili pečenom obliku, ili pak od njih napraviti savršeno ukusne recepte koji greju i telo i dušu. Budući da je kesten upravo takva namirnica, danas vam otkrivamo kako od njega možete napraviti ukusan, kremasti potaž koji će oduševiti i one najprobirljivije.
Potrebno je (za 6 porcija):
- 1 kašika putera
- 2 glavice iseckanog crnog luka
- 1 iseckani praziluk
- 1 iseckana šargarepa
- 2 velika krompira, oljuštena i isečena na sitnije kockice
- 500 g oljuštenog pečenog kestena
- 6 šoljica bujona
- 2 lovorova lista
- ¼ kašičice mlevenog karanfilića
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
- 300 g svilenkastog tofua
Priprema:
1. U većoj šerpi otopite puter, pa dodajte luk, praziluk i šargarepu. Pržite povrće oko 5 minuta.
2. Dodajte krompir, kestenje, bujon, lovorov list i ostale začine i sve zajedno kuvajte na srednjoj vatri oko 25-30 minuta. Sklonite šerpu sa vatre i izvadite lovorov list.
3. Supu izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom. Ako koristite blender, uverite se da je supa prethodno ohlađena.
4. Kada dobijete glatku smesu, dodajte tofu i ponovo promešajte da dobijete glatki, kremasti potaž.
5. Poslužite toplo, a po vrhu možete dodati pečene kestene za dekoraciju. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Pexels; Anna Pyshniuk