Sve što ste želeli da znate o najčešćim vrstama sušija
Suši možda i nije nešto što je kod nas toliko rasprostranjeno, ali ipak postaje sve popularnije. Sve više ljudi istražuje ove nove ukuse, uči kako se on pravilno jede, da li se može napraviti i kod kuće i koliko dugo može stajati u frižideru. A kada su u pitanju njegove vrste, u nastavku vam navodimo 6 najrasprostranjenijih.
Sašimi
Ova vrsta sušija predstavlja sirove plodove mora sečene na tanke komade, koja je veoma teška za pripremu i zbog toga veoma popularna među konzumentima. Sašimi je popularan i među onima koji traže opcije sa manje ugljenih hidrata, pošto se konzumira bez pirinča. Preporuka je da se jede bez soja sosa kako bi se osetile sve suptilne arome.
Nigiri
Nigiri se sastoji od pirinča na koji je obično položen jedan komad morske hrane, ponekad sa dodatkom glazure ili kavijara. Komad ribe ili druge morske hrane je skoro sirov, a u pirinač ide sirće. Sve to se može umočiti u soja sos, ali ne treba preterivati i preporuka je da se komad pojede u jednom zalogaju, a ne dva.
Maki
Ovo je verovatno najpoznatija vrsta sušija i ono što prvo padne na pamet ljudima kada razmišljaju o ovoj vrsti hrane. Maki su rolnice sa čije spoljne strane se nalaze nori alge, a čiji fil može biti najrazličitiji – od sirove ribe do vegetarijanskih i veganskih opcija. Ponekad se služe sa prženim škampima na vrhu, a odlični su za deljenje i isprobavanje više različitih ukusa odjednom.
Uramaki
Vrlo slično prethodnoj vrsti, ali sa jednom ključnom razlikom u rasporedu. Naime, ovde je pirinač spolja, pa potom idu alge, a u sredini je fil raznih vrsta. Maki i uramaki zajedno čine možda i najpopularnije vrste sušija, koje se često poručuju u raznim krajevima sveta.
Temaki
Za ovu vrstu sušija nisu vam potrebni štapići, već samo ruke, jer je u pitanju rolnica kupastog oblika za koju vam ne treba pribor. Oblikom pomalo podseća na mali giros, ali je spolja nori alga, a fil najčešće čini kombinacija povrća, ribe i soseva. To je definitivno suši pravljen za jednu osobu, a ne za deljenje.
Gunkan
Naziv ove vrste sušija znači „brod”, a ona tome najviše i nalikuje. Alge ovde predstavljaju spoljnu barijeru, koja drži pirinač i sve ono što ide preko njega na mestu, a to su najčešće komadići ribe, ikra ili drugi ostaci od sušija. Morate biti malo oprezniji prilikom konzumacije, kako vam ništa ne bi ispalo, ali ukus to i više nego nadoknađuje.
Izvor: Pure Wow
Naslovna fotografija: Mahmoud Fawzy on Unsplash