Kada vidite recept za ovo slatko od šljiva, rešićete da ipak ostavite koju teglu zimnice
Kuvanje zimnice nekada je bilo imperativ u ovo doba godine, a danas je malo ko sprema. Ipak, ako uzmete u obzir da tačno znate šta ste stavili u teglu, a i da u prodavnici ne možete da pronađete neke zanimljive kombinacije, možda ipak rešite da skuvate baš vaš džem. Imamo dva zanimljiva recepta.
Slatko od šljiva sa bademima
POTREBNO JE:
kg poluzrelih šljiva,
kg šećera,
šipka vanile,
sok od 1 limuna,
100 g oljuštenih badema,
krečna voda.
PRIPREMA: Oljuštite šljive i stavite ih u krečnu vodu da odstoje sat-dva. Očistite ih od koštica i ostavite da se ocede i napunite obarenim bademima. Stavite šećer u šerpu, nalijte ga vodom, pa kuvajte i skidajte penu sa površine. Kad je šećer dovoljno ukuvan, spustite šljive. Kuvajte dok ne vidite da sa kašike kojom zahvatite sok ne curi mlaz nego kaplju po dve-tri kapi. Na pet minuta pre završetka kuvanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom pokvašenom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok iznad šljiva.
Džem od breskvi i đumbira
POTREBNO JE:
10 većih breskvi,
2 cm korena svežeg đumbira,
500 g šećera,
0,5 dl ekstrakta ruma,
0,5 dl vode,
sok od limuna.
PRIPREMA: Breskve iseckajte. Deo ispasirajte u blenderu, a deo ostavite u kockicama. Narendajte đumbir. U široki i duboki lonac stavite vodu, rum i sok od limuna, zagrejte skoro do vrenja, pa smanjite i dodajte šećer. Kad se šećer otopi i počne da peni dodajte breskve izrezane na kockice, prokuvajte deset minuta, pa dodajte propasirane breskve i đumbir. Kuvajte na laganoj vatri 2 do 3 sata, u zavisnosti koliko gust džem želite. Ulijte džem u tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni na 100 stepeni oko 20 minuta. Okrenite ih vruće naopako na deset minuta da se vakumiraju.
Naslovna fotografija: Shutterstock